Британските овце ще страдат заради бюрокрация

Британските овце рискуват да завират това лято под тежестта на своите руна, тъй като липсват квалифицирани стригачи, които обикновено идват от Австралия или Нова Зеландия, предупредиха представители на овцевъдния сектор, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Новата имиграционна процедура във Великобритания затруднява силно влизането в страната на около 500-те стригачи, които обикновено идват през лятото от южното полукълбо, за да острижат около една четвърт от общо 14.5 млн. британски овце.

„Британското овцевъдство зависи от тези висококвалифицирани екипи стригачи“, казва Франк Лаграш, който е председател на Бюрото по маркетинг на британската вълна. Според новата процедура тези новозеландци и австралийци трябва да получат биометрична лична карта, която Лондон вече изисква за чуждестранните работници. Тези карти струват 200 евро и се предполага, че австралийските стригачи трябва да са отишли в Канбера, за да дадат пръстови отпечатъци и да им се направи снимка. Заради тази бюрокрация милиони овце ще страдат това лято без да са остригани, казват овцевъди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *