Британският концерн Unilever купи сладоледите „Дени“

Британският концерн Unilever купи „Сладоледена фабрика“ – Велико Търново, която произвежда сладоледите с марка Denny Ice Cream. Сделката, чиято стойност не беше обявена в съобщението, подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.Британският концерн Unilever купи сладоледите „Дени“.

Резултат с изображение за сладоледи дени

По инициатива на Unilever

Маркетинг мениджърът на българската компания Александър Цветанов заяви пред „Капитал“, че инициативата за сделката е на Unilever, а преговорите се водят от една година.

„Сладоледена фабрика“ е основана през 1993 г. от Цветан Цветанов и братовчед му Румен Данчев. Освен тях сега съдружници са и синовете на Цветанов – Александър и Вилиян.

Българското подразделение за сладоледи на Unilever и великотърновската компания ще се слеят, новата структура ще е част от Unilever South Central, а Цветан Цветанов ще бъде нейният управляващ директор. „Всички работещи в компанията ще запазят местата си“, посочи Александър Цветанов.

„За нас е удоволствие да приветстваме Denny Ice Cream в семейството на Unilever. Техните познания за местния пазар правят марката много харесвана от българските потребители. Също така съм доволен, че Цветан Цветанов ще се присъедини към нас, тъй като той е изключителен предприемач. Той ще играе важна роля в създаването на светло бъдеще за този нов бизнес“, коментира в съобщението за сделката Джеймс Симънс, управляващ директор на Unilever South Central Europe.

Според управителя на българската компания Цветан Цветанов присъединяването към портфейла на водещ световен производител на сладолед ще бъде от полза за марката Denny Ice Cream. „Горди сме, че през последните 25 години сме построили такъв голям бизнес в България, и вярваме, че нашето наследство и познания са перфектни за Unilever“, цитиран е той в съобщението.

Втори по пазарен дял

Българското дружество произвежда цялата гама сладоледи – импулсни (на клечка, във фунийка), фамилни (кутии, големи разфасовки), за ресторанти и барове, торти и др. От доклада за дейността на фирмата през 2017 г. става ясно, че 65% от продажбите са били за българския пазар, 15% – за ЕС, а 20% – за трети страни. Според данните в Търговския регистър финансовите резултати на компанията се подобряват – приходите през 2017 г. са нараснали до 12.174 млн. лв (11.006 млн. лв. за 2016 г.), а печалбата е достигнала до 2.241 млн. лв. (1.173 млн. лв. за 2016 г), информира в.Капитал.

„Ние сме втори по продажби на сладолед в страната с около 15% пазарен дял в обем и 12% в стойност“, уточни за „Капитал“ Александър Цветанов.

„Сладоледена фабрика“ притежава производство във Велико Търново, а през 2016 г. инвестира над 5 млн. лв. и в предприятие в промишлената зона на Дебелец, което утроява капацитета й. Освен това компанията инвестира над 100 хил. лв. в слънчеви панели, а системата за спестяване на енергия й позволява да намали разходите си до 30%.Британският концерн Unilever купи сладоледите „Дени“.

„От началото на тази година отчитаме ръст от 25-26% на продажбите в стойност спрямо същия период на миналата година. Планираните за тази година инвестиции са за около 3 млн. лв. и включват покупката на два ТИР-а, работещи с метан, маркетинг в търговски условия, промоции“, коментира Александър Цветанов.

През тази година дружеството ще приключи с изграждането на логистична база в Стара Загора за 800 палета, в която инвестира около 1 млн. лв. Очакванията са тя да разшири позициите на марката в Южна България и да подобри качеството на дистрибуцията.

Купувачът

Unilever е един от водещите световни доставчици на продукти за красота и лична хигиена, домашни грижи, храни и напитки, които достигат до 2.5 млрд. потребители дневно в над 190 страни. Корпорацията има 161 хил. служители, отчита продажби за 53.7 млрд. евро през 2017 г. и притежава над 400 марки, сред които Persil, Dove, Knorr, Domestos, Hellmann, Lipton, Wall, PG Tips, Ben & Jerry’s, Magnum, Lynx.

В Южна и Централна Европа групата Unilever работи в сектора на храните, грижа за дома и личната хигиена чрез поделенията Unilever South Central Europe и Unilever Romania. Unilever South Central Europe чрез офиса в Букурещ отговаря за маркетинга и продажбите в Румъния, България, Сърбия, Черна гора и Молдова.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *