Британският стерлинг и канадския долар се отличават на валутните пазари

Еврото днес е без промяна, въпреки предпазливите коментари на Европейската централна банка в края на търговията в петък. Тогава единната валута слезе минимално до 1.3587, но днес отново е над 1.36. Марио Драги заяви, че нивата на лихвите ще останат ниски за дълъг период от време, както и че мащабна програма от покупки на активи все още не е изключена.

Долар/йена слезе под 102 и се търгува на 101.93. Канадският долар, който в петък се представи изключително силно, продължава да притиска южния си съсед близо до 6-месечното дъно от 1.0752. Ралито на канадската валута дойде след данни показали, че годишната инфлация в страната е достигнала през май 27-месечен връх от 2.3%. Стойностите са над целите на централната банка и са предизвикателство към сегашната благосклонна монетарна политика.

Друга валута, която получава подкрепа заради очакванията за повишения на лихвите е стерлинга. Той нарасна до пет и половина годишен връх срещу долара в четвъртък от 1.7064, а днес е близо до него на 1.7037. Един от най-предпазливите представители на Английската централна банка Дейвид Майлс се опита да пренебрегне тези очаквания на пазара. В неделя той заяви, че слабата инфлация във Великобритания ще даде възможност за постепенно повишение на лихвите.

Пазарите следят внимателно и развитията в Ирак, въпреки че все още не са реагирали на насилието там. Петролът обаче нарасна заради опасенията за прекъсване на доставките. В неделя, бунтовници пресякоха втори граничен пост със Сирия, увеличавайки териториалните придобивки в опит да създаде “халифат” обхващащ двете държави, проект който безпокои Близкия изток и Запада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *