Британски лорд върти $28 млрд.

Първият магазин тръгва в Лондон през 1869 г.

Сейнсбъри отказаха да продадат веригата си супермаркети

Първият опит да бъдат продадени известните британски супермаркети „Сейнсбъри“ (Sainsbury’s) завърши с неуспех. Семейството, контролиращо третата по големина верига във Великобритания, отхвърли предложение за 9,5 милиарда британски лири (18,5 млрд. долара), съобщи Блумберг.

Потенциалният купувач бе частен консорциум, начело с инвестиционната компания CVC Capital Partners, готов да плати по 5,5 лири за акция. В него участват също Kohlberg Kravis Roberts, Blackstone Group и Texas Pacific. Лорд Дейвид Джон Сейнсбъри, собственик на най-голям дял във веригата, сметнал обаче, че цената е прекалено ниска. Според информиран източник той казал, че дори няма да погледне предложение за продажба на цена под 6 лири за акция.

Ако беше осъществена сделка, щеше да бъде най-голямата за изкупуване в Европа. Пожизненият барон Сейнсбъри ъв Тървил и семейството му е собственик на 16,7-процентов дял в основаните през 1869 г. в Англия магазини за хранителни стоки. Към компанията сега принадлежат 400 супермаркета във Великобритания и дялове от компании като Homebase, Savacentre и други. До 1995 г. веригата е най-голямата и най-печелившата във Великобритания десетилетия наред, а днес отстъпва само на Tesco и Asda. Групировката „Сейнсбъри“ е собственик и на голям брой недвижимости на стойност 6 милиарда лири, банка, множество фондации, които спестяват данъците под формата на благотворителност. Само личното състояние на 66-годишния Дейвид Джон Сейнсбъри, който е неин финансов директор от 1975 до 1992 г., след което президент до 1998 г., преди да се отдаде на политиката, се оценява на 1,6 милиарда лири. През миналата година той бе на 29-о място в списъка на британските богаташи, съставен от „Сънди таймс“.

Веригата магазини „Сейнсбъри“ пък е под номер 203 в класацията на сп. „Форчън“ на 500-те най-големи компании в света за 2006 г. с 28,6 милиарда долара приходи, с 8% повече от предходната година. За нея в момента работят 153 000 служители.

Лордът не е потомствен аристократ. Той получава благородническата си титла преди 9 години. Фамилията Сейнсбъри е богата и известна вече 140 години. Нейното богатство води началото си от 1869 г., когато Джон Джеймс Сейнсбъри и неговата съпруга Мери-Ен откриват първия си магазин в Лондон на „Дръри Лейн“ 173. Сегашният й най-изтъкнат потомък – син на сър Робърт Сейнсбъри и племенник, Алън Сейнсбъри, също притежател на титлата барон, е представител на онази част от английското общество, хора без синя кръв, готови да служат на аристокрацията с богатството си и влиянието си в замяна на официалното й причисляване към нея. Тази практика се вижда пределно ясно в горната камара на британския парламент, където сред номинираните перове преобладават едрите предприемачи, банкерите, медийните магнати и т. н. Показателно е, че след реформата от 1999 г. сега наследствените перове (сърове и лордове) са само 92-ма, докато останалите 597 се посочват от партиите и от Камарата на общините. Тя е една от причините за съхраненото господство на островната аристокрация. Както и фактът, че от столетия британските благородници се занимават по-малко с почести и титли и повече с бизнес и печалби.

Дейвид Джон Сейнсбъри e с бакалавърска степен по история и психология от Кеймбридж, а след това и с магистърска от Колумбийския университет. С поддръжката си първоначално за социалдемократическата партия, а след промяната на предаността си – с щедрата си подкрепа за лейбъристите, след спечелването на властта от тях през 1997 г. той си спечелва и поста зам.-министър на търговията и индустрията, отговарящ за науката и иновациите.

През миналото лято година лордът обаче бе замесен в скандала с получаването на титли срещу парични пожертвувания за фонда на Лейбъристката партия. Той самият беше разпитван през юли за заем от 2 милиона британски лири. Тогава заяви, че не е участвал в аферата и никога не е бил дарител на политическите партии. Според Би Би Си обаче само за периода от 2002 до 2006 г. лордът е превел за нуждите на Лейбъристката партия около 6,5 милиона британски лири. Четири месеца по-късно обаче си подаде оставката като заместник-министър по „лични причини“. По думите за 8 години на поста той бил постигнал по-голямата част от това, което е можел да постигне, и сега искал отново да се върне към бизнеса си и благотворителността. За негова чест трябва да подчертаем, че най-богатият британски министър не получаваше държавна заплата.

Дейвид Сейнсбъри е известен и като филантроп. Още през 1967 г. той създава първата си благотворителна фондация – Gatsby, предоставила досега 500 милиона британски лири за най-различни каузи. Цялото семейство са и известни меценати. То подпомага Лондонския кралски театър за опера и балет „Ковънт гардън“, галерията „Тейт“. През 1991 г. със средства от негов фонд Националната картинна галерия на „Трафалгар скуеър“ бе разширена с пристройката „Сейнсбъри“. Самата групировка „Сейнсбъри“ също финансира множество културни проекти, издържа младежки и фолклорни оркестри, театралната трупа „Оксфорд стейдж къмпани“, лондонския „Тиътър Камплисити“, детски програми и болници.

Румяна КОЧАНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *