Британците: Приоритет при Брекзит е търговията с ЕС

Британците в преобладаващата си част искат приоритет при Брекзит да бъде даден на търговията с ЕС, а не на миграцията. Това сочат резултатите от социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.
Британците гласуваха с 52 срещу 48 процента на референдум през юни да напуснат ЕС след кампания, в която агитиращите за Брекзит се бяха фокусирали в доста голяма степен върху имиграцията и обещаваха, че чрез напускане на ЕС тя ще може по-лесно да бъде намалена.
Правителството се очаква формално да започне преговорите за излизане до края на март. Предизвикателството пред него е да осигури възможно най-голям достъп до единния пазар на съюза, като същевременно ограничи свободата на движение на неговите граждани, един от основните стълбове на единния пазар.
В проучването на компанията за маркетингови изследвания „Комрес“, което е проведено в периода 12-13 октомври с участието на 2000 анкетирани, 49 процента от запитаните искат кабинетът да даде приоритет на сключването на благоприятни търговски споразумения, докато 39 процента смятат, че предимството трябва да е за намаляването на имиграцията.
Има сериозна поколенческа разлика в отговорите на анкетираните. 48 процента от по-възрастните хора искат приоритет да бъде контролът над имиграцията, докато само 25 процента от младите хора споделят това мнение, сочи проучването, което е по поръчка на вестниците „Сънди мирър“ и „Индипендънт он сънди“.
Това отразява резултатите на самия референдум, когато доста по-голяма част от възрастните, отколкото от младите избиратели гласуваха за Брекзит.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че Великобритания не може да получи отстъпки от свободата на движение и същевременно да запази пълен достъп до единния пазар, защото така и други страни ще поискат същото.
Думите й повтори и френският президент Франсоа Оланд, който заяви, че решението на Великобритания да напусне ЕС не трябва да застрашава принципа на свободно движение.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *