Брокери: Все още инвеститорите не осъзнават, че пазарът не е само възходящ

От: Мариян Йорданов

В сряда борсовата търговия приключи с понижение от над 1% и за двата индекса на БФБ-София, вероятно повлияни от низходящото движение на световните пазари. Ден по-рано обаче BG40 беше достигнал рекордна стойност. За да разберем какво е настроението на борсовите играчи в момента и какво можем да очакваме да се случва на пазара занапред, потърсихме мнението на брокери.

Радослав Рачев, Директор “Търговия с корпоративни ценни книжа” в ИП Булброкърс АД

– Кое според Вас е най-важно на пазара в момента, нещо което Ви е учудило и продължава да Ви учудва или привлича най-много вниманието Ви?

Пазарът е доста доминиран от непрофесионални инвеститори и емоции. Притеснява ме това, че има доста компании, които са надценени. Очевидно има компании, които струват много над реалната си стойност и цените им се качват, по-скоро мотивирани от ентусиазъм и емоция, отколкото от здрав разум. Пазарът е надценен.

Страните от Централна и Източна Европа се радват на международен интерес и търсенето надвишава предлагането. Донякъде има логика пазарът да е надценен, но при много от местните участници не действа логика, а някакво хазартно чувство. Хазартното чувство може да носи резултати известен период, но не може да е вечно. Генерират се рискове, които може да се реализират.

Ще има корекции, което ще поуплаши авантюристичните инвеститори, но като цяло съм настроен позитивно в дългосрочен план.

Проблемът е, че на нашия пазар има твърде много краткосрочни играчи, които влизат емоционално и най-вероятно ще излизат емоционално.

Тези корекции са здравословни, пазарите имат памет, но нашият в момента няма или почти няма. За тези инвеститори, които гледат на борсата като на казино, корекциите няма да се харесат. Тези инвеститори са свикнали каквито пари намерят да ги изсипват на борсата, но трябва да знаят, че на пазара има две посоки. Дано не съм прав за корекциите, защото те не са в интерес на никой, който е в позиция, тъй като на нашата борса на може да се играе на късо. Но аз съм препоръчал на клиентите си да бъдат внимателни, тъй като вероятно бурята не е отминала.

– Кой беше основният фактор за спада в сряда?

Очевидно е продиктуван от спадовете през нощта и сутринта на развитите пазари. Според мен това е вече по-скоро условен рефлекс, защото това се случи и преди 2-3 седмици. Нещата на международните пазари изглеждат сериозни, макар че не се развиват с рязък еднократен спад. Аз все още мисля, че трябва да сме с повишено внимание. България е достатъчно обвързана с чужбина, защото тук има достатъчно много чуждестранни инвеститори.

Проблемите на международните пазари може да не се превърнат в тотална криза, но са сериозна индикация и трябва да сме внимателни. Лекото възстановяване след началните спадове бе възприето твърде оптимистично все едно “нищо не е станало”.

– Какъв тип инвеститори продаваха в сряда и какъв тип инвеститори купуваха? Как се държат местните пенсионни фондове и застрахователни компании?

Местните ПФ и ЗК не правят нищо, те гледат дългосрочно на пазара. Няма реакция от тяхна страна. Теоретично не би трябвало да търгуват, защото са дългосрочни играчи. Няма основателни фундаментални причини за продажба.

– Но вие казахте, че някои компании са надценени?

Да, именно някои, но не всички. Не бива инвеститорите да се вторачват в един индикатор като например P/E, ако можеше да се търгува така, щеше да има безкрайно много безплатен арбитраж. Като цяло остава оптимизмът в достатъчно дългосрочен период.

– Колко е голям шансът БТК да се продаде при капитализация 1,98 млрд. евро? Ще повлияе ли кризата на фондовите пазари негативно на тази сделка?

Вероятно ще има сделка, след като има толкова кандидати, при такава конкуренция има голяма вероятност сделката да се случи. Но тази новина е калкулирана в цената на БТК и за съжаление предполагам, че компанията ще излезе от нашия капиталов пазар, което не е хубаво, но това са реалностите. Твърдението ми е на база практиката досега, тъй като в повечето случаи след изкупуване стратегическият инвеститор изтегля компанията от публичност.

– Има ли Албена АД купувач за Бялата лагуна АД?

Нямам информация, Булброкърс изготви проспекта за листването на Бялата лагуна АД и дотук се изчерпва нашето участие около Бялата лагуна АД, повече знаят единствено в Албена АД.

Красимир Атанасов, портфолио мениджър, „Елана фонд мениджмънт“

– Кое е онова нещо, което считате за най-важното на пазара в момента?

Все още голяма част от инвеститорите не осъзнават, че пазарът не може да е само бичи и това може да им изиграе лоша шега, може би не в настоящия момент, но в някой близък ден.

– Кой беше основният фактор за спада в сряда?

Мисля, че е ясен – спадът на международните пазари

– Колко е голям шансът БТК да се продаде при капитализация 1,98 млрд. евро? Ще повлияе ли кризата на фондовите пазари негативно на тази сделка?

Има сделки на пазара на придобивания и сливания в световен мащаб, може и сделката за БТК да се случи. Аз лично смятам, че БТК не струва толкова много.

– Има ли Албена АД купувач за Бялата лагуна АД?

Би трябвало да има, иначе не виждам защо да излизат на борсата по този начин. Вероятно има предварителен договор. Това листване е услуга към продавача, защото той ще спести от данъци, а купувачът е трябвало да изчака процедурата по листването.

– Компенсаторните инструменти паднаха до 42 ст. за 1 лв. номинал, което е спад с около 40% за две години. Дали има много спекулантски пари затворени в тези инструменти?

Не мисля, че са много. При компенсаторките ситуацията е безтегловна от доста време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *