Брокери: Идва краят на бясното поскъпване

Ипотеки свалят цените на жилищата през 2006-а

На всеки 12-и столичанин се пада нов дом

Дойде краят на бясното поскъпване на жилищата у нас. През 2006 г. пазарът на недвижими имоти ще се стабилизира. Цените ще се вдигнат най-много до 10%, прогнозират брокери. По-голям ръст ще има само за новите луксозни апартаменти в столицата и по морето. Цените им могат да скочат до 50%, твърдят от „Адрес недвижими имоти“. През изминалата година луксозното строителство е поскъпнало с 56%. Най-много са се вдигнали нивата в центъра на София и в кв. „Лозенец“. В квартали като „Изток“ и някои части от „Младост“ процентното увеличение дори е по-голямо. Продажната стойност на останалите недвижими имоти най-вероятно ще се запази без промяна.

За панелките се очаква леко да поевтинеят

Пазарът на недвижими имоти у нас все повече ще се диференцира ценово, коментира Орлин Владиков, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“. Тенденцията следва тази в Гърция. В южната ни съседка луксозните жилища вървят между 4000 и 5000 евро за кв. м, докато средната цена е 2-3 пъти по-ниска. Същото се случва и в София. В столицата най-скъпите апартаменти струват между 1200-1300 евро за квадрат, а средната е между 500 и 800 евро за кв. м. Най-евтините имоти се търгуват между 350-450 евро за кв. м.

Нови жилища с площ 2 млн. кв. м ще бъдат построени в София до края на 2006 г. Това означава, че всеки 12-и столичанин трябва да си купи нов апартамент, за да се възвърнат вложените средства. Ако бурното строителство продължава, може да се стигне до срив на пазара за недвижими имоти.

Новопостроени сгради ще останат необитаеми

Българите и сега заемат първо място в Европа по притежавани жилища. Много хора са теглили ипотечен кредит, за да си купят дом. Има риск част от тях да не успеят да погасят задълженията си. Ако това се случи, хиляди ипотекирани жилища ще излязат на пазара. Ще се наруши балансът между търсенето и предлагането и цените на имотите ще тръгнат надолу. Нивата у нас няма да стигнат европейските през следващите 20 години, прогнозира още Владиков. Сред причините за това са лошата инфраструктура, боклуците и ниската покупателна способност на българите.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *