Брюксел: Възможна е наказателна процедура заради мораториума за продажба на земи

Европейската комисия обяви, че няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи в България на чужденци. Говорител на комисията заяви, че се очаква България да отвори този пазар, както е предвидено – от началото на 2014 г., предаде БНР.

Еврокомисията, която само преди дни отхвърли аналогично искане от Румъния, ще се запознае с писмото, в което българските власти искат удължаване на забраната, каза говорителят по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.

„На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на1 януари 2014 г. и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си в съответствие със задълженията, поети в договора“, заяви тя.

На въпрос какво следва, ако това не стане, тя отговори, че Еврокомисията ще съдейства на България с всичко според възможностите си, и припомни, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд.

Говорителката подчерта още, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториумаи че ако страната иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от ЕС. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

Междувременно външният министър Кристиан Вигенин коментира преди три часа в профила си във Facebook, че мораториум върху продажбата на земя на чужденци не е възможен. „Но можем да направим като останалите страни членки – да поставим условия и бариери в закона, които ще направят продажбата почти невъзможна. Но не – вместо рационално поведение, отново ни се устройват шумни спектакли… само напомням на ГЕРБ, че буквата „Е“ в името им значи нещо и то се защитава с политика и действия“, отбеляза той.

В коментар по-късно Вигенин допълни, че „и в момента всеки чужденец може да регистрира фирма и да купи колкото иска земя, не е нужно да сключва брак или да иска българско гражданство. Раздухването на страхове сред хората е много лош начин да се печелят избиратели“.

Депутатите приеха днес предложението на „Атака“ за налагане на мораториум за продажба на земя на чужденци до 2020 г. Със 171 гласа „за“ на депутати от БСП, ГЕРБ и „Атака“, 34 гласа „против“ на ДПС и 12 въздържали се от ГЕРБ парламентът възложи на Министерския съвет да предприеме необходимите действия и актове за налагането на забраната.

В разискванията, продължили 5 часа и прекъсвани три пъти за почивка, депутатите от ГЕРБ застанаха твърдо зад предложението на „Атака“ и дори предложиха промени, с които правителството да се задължи до две седмици да изготви промени в договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Те обаче не бяха приети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *