Брюксел: горещи теми на горещ фон

По време на срещата на европейските външни министри в Брюксел в централната сграда на Европейската комисия стана горещо – не само заради обсъжданите важни теми, а и поради друга причина – в сградата избухна пожар.

Драматична сцена по време на срещата на външните министри.
В една от сградите на Европейската комисия избухна пожар. Антъни Гарднър, чиновник в Европейската комисия, разказва: “Първо усетих мириса на пушек. Излязохме от залата и видяхме хората от пожарната охрана на Комисията да тичат по коридора. Те се опитваха да локализират огъня.“ Последва евакуация на сградата. Няма ранени. Пожарът бързо беше потушен. Паралелно в сградата на Европейския съвет се провежда срещата на външните министри.

Нов шанс за Лисабонския договор

След разговорите им в понеделник ЕС изрази надежда, че до месец юни ще разполага с компромисен вариант на Лисабонския договор, което ще даде възможност на ирландците да подкрепят споразумението. Ирландия е единствената страна в ЕС, която отхвърли Договора. Нейното “не“ на референдума през юни миналата година наруши условието за единодушна подкрепа от страна на всички европейски правителства.
На двудневната среща в Брюксел се обсъждат и проблеми от световен мащаб – като ситуацията в Шри Ланка, където военните обявиха борбата срещу тамилските бунтовници за приключила. Европейският комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер: “Спокойна съм от факта, че явно поне най-тежките битки са приключили. Същевременно обаче знаем, че положението на цивилното население в региона продължава да бъде тежко. Сега е най-важно да се даде неограничен достъп на ООН в Шри Ланка.“
Външните министри обсъдиха и ситуацията в друга азиатска държава – Мианма, бивша Бирма. Там арестуваната опозиционна лидерка Аун Сан Су Чжи ще бъде изправена пред съда, защото е допуснала в дома си американски гражданин. Застрашава я продължителен арест. Ето защо повечето от външните министри, които участват в срещата в Брюксел, искат налагането на санкции спрямо Мианма. Външният министър на Швеция Карл Билд обаче не очаква това да доведе до постигането на особен успех: “На практика ние нямаме никакви отношения с Мианма. Това прави нещата още по-сложни. Трябва да се свържем с останалите страни в региона. Може би те ще имат по-голямо влияние върху Мианма. След седмица ще се срещнем с представители на тези държави в Ханой.“

Мисията срещу пиратите продължава

Тема на обсъждане бяха и действията на ЕС срещу сомалийските пирати. Съществува единодушие за продължаване на мисията. И тъй като пиратите започват да нападат и навътре в океана, германският министър на отбраната Франц-Йозеф Юнг предлага разширяване на действията на ЕС:
“Виждаме, че пиратите навлизат все повече в Индийския океан, ето защо трябва да включим в мисията си и Сейшелските острови. Това може да промени плана за действие. А когато той бъде променен, ще го предоставим на германския Бундестаг за одобрение.“
Външните министри обсъдиха също и предстоящата среща на високо равнище между ЕС и Русия. Наложено беше мнението, че ЕС трябва да води широк диалог с Русия, който да обхваща всички теми, включително и тези, по които Брюксел и Москва имат различия.

Дойче Веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *