Брюксел даде ултиматум на Атина

Брюксел е отправил сериозно предупреждение към Гърция заради предоставените от нея „недостоверни“ статистически данни за състоянието на гръцката икономика.
Еврогрупата и Европейската комисия са призовали Гърция да вземе спешни мерки за намаляване на огромните й дефицити и дългове, съобщава днес в. „Катимерини“.
„В Гърция са правени нереални разчети в предишни години, въпросът е сериозен“, е мнението на Брюксел.
В. „Та неа“ посочва, че „Брюксел е дал ултиматум на Гърция“ да реши проблемите си с бюджетния дефицит и публичния дълг. Мерките трябва да бъдат взети до края на годината. „Играта свърши за Гърция, Европа иска крути мерки“, допълва вестникът. Искането на Брюксел е в бюджета за 2010 г. да бъдат предприети незабавни мерки, за да започне намаляването на дефицита, който е извън нормите и възлиза на 12 на сто от БВП на страната.
„Икономическият екип на новото гръцко правителство е подложен на критично изпитание“, коментира в. „Ники“. Финансовият министър Георгиос Папаконстантину от вчера е в Брюксел, за да се опита да убеди европейските партньори да дадат отсрочка от една година на Гърция за намаляване на бюджетния й дефицит до валидните за Еврозоната три процента от БВП, както и на публичния й дълг, който надхвърля 110 процента. В. „Вима“ посочва, че гръцкият министър търсел възможности да получи от Брюксел „кредит от време“, за да може новото правителство на Папандреу да коригира публичните финанси на страната.
Според изданието надежди в тази насока били дадени от европейския комисар по икономическите и валутни въпроси Хоакин Алмуня и от шефа на европейската централна банка Жан-Клод Трише, с които е разговарял финансовият министър Папаконстантину. В. „Етнос“ алармира, че големи осигурителни фондове в Гърция спешно търсят на заем пари за заплати и пенсии до края на годината. Като голям проблем вестникът отчита също и намаляването на доходите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *