Брюксел: ЕС е добър клиент и Русия трябва да спазва газовите си ангажименти

Европейският съюз е добър клиент. Той купува 70 на сто от руския енергиен износ, който допринася за около 50 процента от постъпленията в руския федерален бюджет“, припомни говорителката на Еврокомисията Пиа Аренкилде Хансен.

„Очакваме от нашите доставчици да изпълняват ангажиментите си и е в интерес на всички да не се използва енергията като политически инструмент“, подчерта тя, позовавайки се на позицията, изразена миналата седмица на срещата на американския държавен секретар Джон Кери и ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън.

Писмото, с което руският президент Владимир Путин предупреждава Европа, че може да се стигне до спиране на руските газови доставки за европейските страни както през 2009 г., ако Украйна не уреди с Русия сметките си за газа, е изпратено до 18 европейски лидери.

Доставките на газ от Русия покриват 25 процента на нуждите на страните от ЕС при обща стойност 35 милиарда евро през 2013 година или 3 милиарда евро месечно, уточнява Брюксел.

„Засега доставките на руски газ са напълно нормални“, посочи Сабине Бергер, говорителка на европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер. По думите ѝ „газовите резерви в ЕС са 37 милиарда кубични метра или половината от капацитетите, а страните членки са започнали да се запасяват отново.

Тринадесетте страни от ЕС, засегнати от руските заплахи, са Германия, Австрия, България, Хърватия, Италия, Франция, Унгария, Гърция, Полша, Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Други пет страни, които не са членки на ЕС, също са засегнати – Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Сърбия и Турция.

Годишното потребление на газ в Украйна е 50 милиарда кубични метра. Страната произвежда 20 милиарда куб. метра и купува 30 милиарда куб. метра от Русия. Най-вече нейната газопреносна система осигурява транзита на 65 от общо 133 милиарда куб. метра руски газ, купуван от страните от ЕС, по данни на Европейската комисия от 2013 година.

Руският президент препоръчва да се направят незабавно консултации на равнище министри на икономиката, финансите и енергетиката, за да се изготвят съвместни мерки за стабилизиране на икономиката на Украйна и да се осигурят доставките и транзита на руски газ при стриктно спазване на договорните условия. Искането ще бъде обсъдено в понеделник в Люксембург от министрите на външните работи на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *