БРЮКСЕЛ ИЗВЕДНЪЖ СЕ РАЗБЪРЗА С ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА ТУРЦИЯ КЪМ ЕС

По време на мандата на комисията на Жан-Клод Юнкер ще бъдат отворени няколко глави от преговорите. Това обявиха в Анкара върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. От своя страна турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир обеща не просто формално отваряне на нови глави, но и реален напредък.Наред с горещите теми като ролята на Турция в борбата с джихадистите от „Ислямска държава“ и отношенията на Анкара с Москва, европейските и турските дипломати изненадаха света с обещания за подновяването на процес, който изглежда обречен да бъде вечно замразен.

Същинските преговори за присъединяването на Турция започнаха през 2005 г., но бяха стопирани под натиска на Германия и Франция, които са скептични към евроинтеграцията на толкова голяма и многолюдна мюсюлманска държава.

Федерика Могерини посочи като мотив за възобновяване на процеса общите интереси на ЕС и Турция в гарантирането на сигурността в региона и задълбочаващото се икономическо сътрудничество.

„Отнасям се много позитивно към възможността да отворим една или друга глава на преговорите през следващия мандат на комисията. Целта на Турция е да приеме европейските ценности. И това е основната задача”, каза и еврокомисар Йоханес Хан.

Според Волкан Бозкир, министър по европейските въпроси на Турция, целта сега не е просто да се отвори нова глава в преговорите, а да се постигне истински прогрес.

Тези обещания на турските власти, всъщност, не са само на думи. Според Бозкир, през последните 3 години страната е приела 167 закона, синхронизирани с европейското законодателство. За да се присъедини към ЕС, Турция трябва да постигне споразумения с Брюксел по 35 глави. До момента са проведени преговори по 14 от тях, без успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *