Брюксел наема наши студенти

Кандидатите трябва да владеят чужди езици и компютри

СОФИЯ. За първи път тази година Европейската комисия ще набира и обучава наши студенти за работа в структурите на Европейския съюз. Това обяви вчера министърът на държавната администрация Николай Василев при старта на форума „Добра кариера, добър живот“. Изискванията към кандидатите са да са поне втори курс и задължително да са отличници. С предимство ще са тези, които владеят западни езици и могат да работят с компютър, обясни Василев. Министерството на държавната администрация също ще набира стажанти. Служителите на Николай Василев ще обучават младежите как да пишат проекти и да работят с европейските фондове.

Представители на над 100 големи родни фирми пък тръгват из по-големите университетски градове у нас, за да набират студенти за свои служители, съобщи един от организаторите на форума Светослав Петров. Бизнесмените ще учат бъдещите висшисти как се пише автобиография и мотивационно писмо и ще вземат най-добрите младежи на стаж за няколко месеца. Ако студентите се справят добре, има възможност да останат на работа във фирмата и постоянно, обясни Петров.

Заради небивалия интерес от страна на бизнеса за първи път тази година фирмите ще набират студенти освен в София, Варна, Пловдив, Бургас и други градове, но и в Русе и Благоевград.

Теодора Йолчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *