Брюксел ни готви ”специален доклад”

Европейският съюз ще публикува до ноември специален доклад, посветен на усвояването на еврофондовете от България. Това заяви в интервю за „Хоризонт“ Карстен Расмусен – заместник-ръководителят на отдел „България“ в Главна дирекция „Регионална политика“ на Еврокомисията. В този доклад ще бъдат включени както проблемите по предприсъединителните фондове, така и по програмите след влизането на България в съюза.
„Мисля, че докладът ще се впише като време някъде около бюджетната процедура на ЕС, която минава през Европейския парламент. Така че, бих очаквал със сигурност да излезе до ноември“, бяха думите на Расмусен.
Според него, проверките на евроекспертите по някои водни проекти у нас по оперативна програма „Околна среда“, за които има съмнения в злоупотреби, ще се забавят с още няколко седмици.
След срещата с експерти на ГЕРБ Карстен Расмусен коментира и вероятността новото правителство да премахне поста вицепремиер по еврофондовете: „Не е наша работа да казваме на новото правителство дали да има наследник на поста на г-жа Плугчиева. Но със сигурност е нужен човек с подобни на нейните организационни качества, който да продължи плавно процеса. И моето впечатление бе, че новият екип напълно разбира това.“
Междувременно се разбра, че заместник-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген и Жан-Мари Селер, директор в Генерална дирекция „Регионална политика“ на комисията, са изпратили благодарствени писма до вицепремиера по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева. В писмата се подчертава приноса й за подобряване ефективността и прозрачността на системата на управление на европейските средства.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *