Брюксел обмисля единно разрешително за работа в ЕС

За да отговори на нуждите на Европейския съюз от висококвалифицирани служители, Брюксел обмисля въвеждането на единно разрешително за работа. Т.нар. „синя карта“, която ще дава право за работа в общността вероятно ще бъде гласувана през септември. Очакванията на Франко Фратини, комисар по вътрешните въпроси в ЕС, подобен документ ще направи Европа привлекателно място за специалисти от всички области

„Синята“ карта, като името е формално определено от цвета на европейското знаме, ще направи ЕС по-атрактивно място за специалистите, обяви комисарят по вътрешните работи на общността Франко Фратини в интервю пред Euobserver. Високообразованите кадри ще могат да работят където е необходимо и когато е необходимо в рамките на целия ЕС, прибавя още той.

Разпоредбите ще позволят например индийски лекар, който работи в белгийска клиника да може да се премести без проблем в друга държава в общността, ако успее да намери легална работа там.

Новата инициатива няма да дава право на гражданство, както е например „зелената карта“ в САЩ, но ще позволи дългосрочен престой на специалисти в ЕС.

Според данните на ЕС през 2050 година 1/3 от жителите на съюза ще бъдат на пенсионната възраст над 65 години и общността ще се нуждае от свежа работна сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *