Брюксел отново подкрепи падането на трудовите ограничения в ЕС за българи и румънци

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и включването Ласло Андор за пореден път защити падането на ограниченията на пазара на труда в Европейския съюз за българи и румънци. В деня, в който това стана факт, той излезе със специално обръщение, в което отново подчерта ползите от свободното движение на работници в ЕС.

„Днешният ден отбелязва падането на последните ограничения на свободното движение на работници от България и Румъния. От днес българските и румънските граждани могат изцяло да упражняват правото си на работа във всички страни на ЕС без нуждата от разрешително за работа“, подчерта Андор.

Той припомни, че българите и румънците вече могат да работят свободно в повечето от държавите членки, като три милиона от тях вече живеят в други европейски страни. „Малко вероятно е да има голямо увеличение (на имигрантския поток) след края на последните ограничения“, коментира той по повод страховете на някои страни като Великобритания от падането на ограниченията.

Еврокомисарят отново припомни, че свободното движение е едно от ключовите постижения на европейската интеграция.

„Краят на ограниченията за български и румънски работници идва във време на висока безработица и тежки бюджетни съкращения в много европейски страни. В тежки времена мобилните граждани на ЕС често стават лесна мишена – понякога те са обвинявани, че вземат работата на местните хора, или напротив – са дошли не да работят, а да се възползват от схемите за социални придобивки“, коментира той.

„В действителност проучвания постоянно показват ползите от свободното движение на работници за икономиките на приемащите страни“, продължава той. Андор припомня, че пристигащите да работят често запълват липси на местните пазари на труд, плащат данъци и като цяло допринасят за икономиката на приемащата страна.

Комисарят подчертава, че всички държави членки от своя страна трябва да се погрижат за това да се не експлоатират чужди работници и да гарантират свободното движение. ЕС от своя страна е изготвил правила, които да гарантират правата и на служителите, и на държавите членки и техните социални системи.

„Началото на новата година е добро време да погледнем напред. Силно вярвам, че ограничаването на свободното движение на европейски работници не е отговорът на високата безработица или решение на кризата. Напротив, осигуряването на такова свободно движение може да изиграе роля в справянето с безработицата и да помогне за свързването на различията между различните страни от ЕС“, заявява още Ласло Андор.

По думите му според оценки на Еврокомисията в момента има около два милиона незаети работни места в ЕС. По тази причина Брюксел прави всичко възможно да гарантира, че фондовете и програмите му ще помогнат за това всеки, който иска да работи в друга страна на ЕС, да може да намери такава и да реализира желанието си.

„Европейските институции и държавите членки трябва да работят заедно, за да изградят път за възстановяването на много работни места и създаването на условия за всеобхватен растеж“, заключава посланието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *