Брюксел предлага единна декларация за ДДС в ЕС

Европейската комисия предложи нова единна справка-декларация за ДДС, която, ако влезе от 1 януари 2017 г., както планира Брюксел, може да намали разходите на предприятията в ЕС с до общо15 млрд. евро на година, съобщи пресслужбата на ЕК. Целта на тази инициатива е да се намали бюрокрацията за предприятията, да се улесни спазването на данъчното законодателство и да се повиши ефективността на данъчните администрации в ЕС. В предложението се предвижда единен набор от изисквания за предприятията при подаване на справка-декларация за ДДС, независимо от това в коя държава членка става това. Стандартният документ трябва да гарантира, че от предприятията се изисква да предоставят една и съща основна информация в едни и същи срокове в целия ЕС. В момента тези срокове са различни, а изискваните данни са от 6 в Ирландия до 586 в Италия. По-простите процедури са по-лесни за спазване и за прилагане, предложението трябва да помогне за подобряване на спазването на ДДС разпоредбите и увеличаване на публичните приходи.

Всяка година в ЕС 150 млн. справки-декларации за ДДС се подават от данъчно задължените лица до националните данъчни администрации. В момента изискваната информация, формулярите и сроковете за подаване се различават значително между отделните държави от съюза. Предприятия, извършващи дейност в повече от една страна от ЕС, също така се оплакват, че е трудно да спазват разпоредбите за ДДС поради сложността на процедурите.

Фирмите ще трябва да подават стандартната справка-декларация за ДДС всеки месец, а микропредприятията – само веднъж на три месеца. Задължението за подаване на годишна обобщена справка-декларация за ДДС, което в момента съществува в някои страни от ЕС, ще бъде премахнато.
Предложението цели да създаде по-ефективна и защитена от измами система за ДДС. Делът на ДДС в приходите на държавите от ЕС е около 21%, но въпреки това през 2011 г. не е събран ДДС в размер на около 193 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *