Брюксел прие акт за подпомагане на малкия и средния бизнес

Повечето работни места в Европейския съюз се осигуряват от малкия и среден бизнес т.е. компании с максимум 250 служители. Ето защо Европейската комисия учреди Акт за малкия европейски бизнес (SBA), който е основан на десет водещи принципа и дава насоки какви действия да бъдат предприети от ЕК и националните правителства в помощ на малкия и средния бизнес.
Съгласно новото законодателство трябва да бъде създаден нов механизъм, регулиращ отпускането на държавна помощ, който да олекоти бюрократичните процедури и да намали разходите. На второ място ще бъде създадена специална норма, която ще облекчава работата на компании, създаващи свои подзвена във всички страни-членки, където искат да правят бизнес. На практика това означава, че всяка компания може да установява свой филиал във всяка страна-членка на ЕС под същата форма, под която съществува и в собствената си държава. Освен това всяка страна-членка ще може да намали ДДС за компании от сферата на услугите, които действат на регионално ниво.
Приемането на новия акт беше посрещнато с одобрение от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, от заместник-председателя и комисар по индустрията Гюнтер Ферхойген, както и от комисаря по вътрешния пазар и услугите Чарли Маккрийви.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *