Брюксел се тревожи за бюджетните дефицити

Европейските правителства са застрашени от по-високи бюджетни дефицити през тази година, отколкото се прогнозираше преди четири месеца, предупредиха от Европейската комисия. При представянето на последната си икономическа прогноза за 2009 г. ЕК заяви, че според предварителната информация дефицитите в 27-те от ЕС може да надвишат средното ниво от 6% от БВП, предвиждано през май. „Това, изглежда, се дължи основно на по-големите от прогнозираното дефицити в приходите на редица страни, тъй като ръстът на производството и мащабът на стимулиращите мерки отговарят на прогнозите от пролетта“, съобщиха от ЕК.
С предупреждението се напомня, че най-жестоката рецесия в 52-годишната история на ЕС ще нанесе продължителни щети на публичните финанси на съюза и върху средния икономически ръст в дългосрочен план.
Политиците от щаба на ЕС вярват, че спешните мерки, предприети за спасяване на финансовата система и борба с рецесията, са заличили напредъка, постигнат през първите 10 години на европейското валутно обединение по посока консолидиране на публичните финанси.
Според прогнозите на ЕК от май публичният дълг в еврозоната от 16 нации ще се повиши значително до 77,7% от БВП тази година и 83,8% през 2010 г. И двете цифри са доста над прага от 60%, установен от договора на ЕС за страните, които искат да приемат еврото.
Икономисти от частния сектор изчисляват, че картината ще е много по-лоша, ако правителствата не предприемат действия за отстраняване на слабостите. Според Лорънс Буун от Barclays Capital публичният дълг в еврозоната ще скочи до 105% от БВП до 2015 г., ако не бъдат предприети мерки, а годишната инфлация ще е средно 2% между 2011 и 2015 г. Дългът на Гърция ще е 149%, на Ирландия – 144%, на Испания – 135%, а на Франция – 106%.
Ефектът от кризата върху дългосрочния ръст на Европа също ще е жесток. Според изчисления на ЕК потенциалният ръст на еврозоната ще падне до 0,7% тази година и през 2010 г. и ще се възстановява постепенно.
Независими икономисти твърдят, че щетите за икономиката ще се окажат по-лоши в Европа, отколкото в Съединените щати. „Невиждани нива на кредит бяха допуснати в Европа“, коментира Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел.
В прогнозите си от понеделник ЕК заяви, че ЕС ще регистрира ръст спрямо предното тримесечие от 0,2% през третото и 0,1% през четвъртото. Той ще отбележи края на рецесията в Европа, макар че спадът на БВП в страните от ЕС за 2009 г. ще е 4%.

Тони Барбър, Файненшъл таймс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *