Брюксел смутен от ”революция в системата” у нас

Няколко български министри от делегацията, водена от премиера Бойко Борисов, която е в Брюксел, се срещнаха със зам.-председателя на ЕК и отговарящ за предприемачеството и промишлеността Гюнтер Ферхойген и с комисаря по регионалната политика Павел Самецки.
В срещите от българска страна участваха министрите на околната среда и водите Нора Караджова, на регионалното развитие и благоустройствотоРосен Плевнелиеви на икономиката, енергетиката и туризмаТрайчо Трайков. Участва и Юлиана Николова – секретар на Съвета за управление на европейските фондове.
Българските министри представиха плановете си за прозрачно и равноправно използване на отпусканите от Европейския съюз средства на България, заявиха за БТА от службата на Самецки.
Българските участници в днешните срещи са почувствали едно притеснение в ЕК и то е да не би в България „да се извършва революция в системата“, по-точно по отношение на кадрите и структурите в администрацията, които са работили и работят по европейски теми. Ако има промени, важно е те да са балансирани и да бъдат извършвани по начин, който гарантира стабилност, е изтъкнато на срещата им с комисаря.
По време на разговорите е станало известно вчерашното решение на министър Трайчо Трайков да уволни и да даде на прокурор шестима служители от подчинената му дирекцията по управлението на еврофондовете, предаде „Дневник“.
По предприсъединителната програма ИСПА на вниманието на Самецки е поставено искането на българските министри за гъвкав подход на ЕК във връзка със забавени проекти по програмата, както и техния ангажимент да бъде ускорено изпълнението на проектите чрез използване на нова координираща мониторингова система, заяви говорителят Денис Абът.
От страна на ЕК са изразени също „големи очаквания“ във връзка с работата на Съвета за управление на европейските фондове към Министерския съвет. Комисията е била уверена, че този съвет ще се занимае в най-скоро време с докладите за съответствие по оперативните програми за страната ни и по-специално с финансовия им контрол.
„Смисълът на тези срещи е много важен с това да има много ясна комуникация и прозрачност в отношенията ни с Брюксел. Да разберат в ЕК нашите идеи, какво е направено, накъде отиваме. Това да е преведено на техния език, за да сме прозрачни и предсказуеми“, заяви Росен Плевнелиев пред журналисти. „Направихме много голяма стъпка напред в това отношение. Защото най-важното не е в парите, в програмите, а самите ние, българите, да разберем, че страната ни е една от 27-те в Европейския съюз, че имаме право да сме третирани като останалите. Нашето послание днес бе, че разчитаме на подкрепа от ЕК“, добави той.
Според него има много голяма подкрепа за това, което се върши в момента в страната ни. В Брюксел са напълно наясно за извършеното досега. Голяма е тук надеждата, голямо е усещането, че България върви към промяна, изтъкна той.
Успяхме категорично да докажем, че сме правителство, което ще добави стойност към това, което е създадено и бяхме разбрани по правилен начин, отбеляза по този въпрос Плевнелиев.
Междувременно от президентството съобщиха, чеГеорги Първановсвиква на 14 септември Консултативния съвет за национална сигурност по темата усвояване на еврофондовете.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *