Брюксел ще финансира още газови връзки с Гърция заради „Южен поток“

България може да разчита на съдействие за алтернативни трасета за доставки на газ от Гърция и финансиране на една или повече междусистемни газови връзки след заявеното от Русия намерение да спре проекта за газопровод „Южен поток“. Това съобщи на пресконференция по темата вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев след като е обсъдил въпроса с няколко от еврокомисарите.

„Аз отговорих, че подобна помощ не може да бъде алтернатива за „Южен поток“, каза Дончев.

Той коментира заявеното от вчера от руския президент Владимир Путин да спре проекта с обяснението, че България не дава разрешение за строителство на своя територия. Путин каза, че България е лишена от възможността да действа като суверенна държава и препоръча да търси компенсации от Брюксел за пропуснатите ползи.

Дончев потвърди, че България не може да получи компенсации от Еврокомисията, защото няма такава формална процедура. „В същото време България като държава-член в периферията на Европа и подложена на висок геополитически риск, би трябвало да е обект на особено внимание“, каза вицепремиерът.

Той посочи, че тази позиция ще защитава премиерът Бойко Борисов при предстоящото си посещение в Брюксел, а на среща на 9 декември ще бъде обсъдена и от всички ресорни министри, и отделно – с министрите от заинтересованите страни.

Ситуацията не може да се реши със сепаративни преговори на коя да е държава членка, подчерта Дончев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *