БСК възразява срещу подхода при определянето на цените на газа

Българска стопанска камара (БСК) като организация, която защитава спазването на пазарните правила и принципи в България, възразява срещу подхода при определяне цените на природния газ, съобщиха от организацията.

Според БСК такъв административен подход, от една страна, неминуемо ще натовари българските предприятия с по-високи разходи, което ще се отрази и върху себестойността на произведената от тях продукция. От БСК настояват Методиката за определяне цените на природния газ да стимулира монополния доставчик да оптимизира своите текущи и инвестиционни разходи.

Такава методология ще позволи плавност и прогнозируемост на цените без скокообразни изменения, които пречат и правят нереално бизнес планирането. Това ще позволи бизнесът да запази своята конкурентоспособност, се отбелязва в декларацията на БСК.

Намираме въвеждането в действие на подобни ценови изменения в изключително кратки срокове за крайно натоварващи българските предприятия, смятат от БСК. Основните принципи и правила, заложени в Европейските директиви са цените на монополните услуги да бъдат прозрачни, разходоориентирани и да не позволяват в тях да се отчитат извън пазарни фактори. Спазването на тези принципи е съществена предпоставка за справедливо ценообразуването на природния газ, пише в декларацията на БСК.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *