БСК: Държавата да се разпродава за инвестиции, а не за субсидии

БСК обръща внимание, че съгласно Закона за приватизация и следприватизационен контрол приходите от продажба на частна държавна собственост отиват в Държавния бюджет и разходването им става с решение на Министерския съвет.
В тази връзка от камарата препоръчват министърът на земеделието да не предпоставя възможностите за решение, преди Министерският съвет да е взел колективно решение по проблема. МС трябва да обсъди възможността за насочване на приходите от евентуална продажба на земеделски земи не към субсидии, а към инвестиционни проекти, за наука, образование, здравеопазване, инфраструктура, укрепване на Сребърния фонд и другия, смятат от БСК.
Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясно, че земеделското министерство може да прибегне до продажбата на 100 000 дка държавни земи и да отдаде под аренда с авансово плащане на наемите за други 900 000 дка.
Изваждането на 1 млн. дка на пазара беше заложено и в антикризисния план на правителството от началото на 2010 г. Приходите се изчисляваха на около 164 млн. лева, но мярката така и не беше реализирана.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *