БСК е против данъка върху вредните храни

Българската стопанска камара настоява за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което да се обсъдят медийно оповестените намерения на министрите на здравеопазването и на младежта и спорта за въвеждане на т. нар. „данък върху вредните храни“.

В разпространена до медиите позиция на работодателската организация се казва, че предлаганият данък ще увеличи разходите за храна на най-ниско доходните групи, тъй като в следствие на скока на цените на т. нар. „вредни храни“, закономерно ще поскъпнат и останалите хранителни продукти. От своя страна това ще доведе до неефективна верижна индексация на социалните плащания и пенсии, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити.

БСК напомня, че вдигането на данъците и акцизите без реформи в администрацията, публичните разходи и регулациите, ще предизвика съпротивата на легалния бизнес. В тази връзка предлаганите промени ще обслужат огромния финансов и лобистки ресурс, извличан от непрозрачните публични финанси, обществените поръчки и законодателството, което обслужва отделни интереси.

БСК напомня, че не се разглежда възможността за намаляването на ДДС за полезните храни и за драстично увеличаване на санкциите за продукти, които не съответстват на нормите (например, продукти със забранени за употреба съставки, при измами в етикетирането, използването на овкусители, оцветители над нормите, съставки на база ГМО и др.).

БСК обръща внимание, че опитът да се определят храни, чието производство е подчинено изцяло на европейското законодателство, като опасни за човешкото здраве, представлява мащабен удар срещу преработвателната промишленост, износа и развитието на хранително-питейната индустрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *