БСК: Реалният икономически ръст за 2006 г. е 7,8 на сто

Реалният икономически ръст на България за 2006 г. е 7,8%, а официалният – 6,5%, стана ясно на днешната пресконференция на Българска стопанска камара, озаглавена „Мерки за извеждане на сивата икономика на светло и оздравяване на социално-осигурителната система. В нея взеха участие председателят на БСК Божидар Данев, зам.-председателят Дикран Тебеян и Наталия Събева, главен юрисконсулт, съобщи БСК.

Съществуват косвени индикатори, че ръстът в доходите на населението през 2006 г. също е по-висок от официално обявените 13%, казаха още на събитието. Това са ръстът на потреблението с 12%, ръстът на спестяванията с 22% до 5,1 млрд. лв., ръстът на продажбите на нови коли с 26%, ръстът на потреблението на горива (във физически обеми) със 7.9%, както и ръстът на преките чуждестранни инвестиции от 2,326 млрд. евро през 2005 г. до 4,015 млрд. евро през 2006 г.

Има сериозни по размер скрити доходи, чийто източник е сивата икономика. В измамните схеми по укриване на доходи фактически участва и работникът, който се съгласява да получава реално повече от официално декларираните суми и дължимите към тях осигурителни вноски, се казва в съобщението на БСК.

Източниците на тези средства са т.нар. „черна каса“, която се пълни от неиздаване на платежни документи или фактуриране под реалната цена на стоките и услугите и от занижени цени при продажба на активи, дружества, дялове, акции, както и „бялата куха каса“, която представлява кухи касови наличности.

Става дума за документна измама (съставяне на документи с невярно съдържание – фактури и договори), която води до данъчна измама – плащане върху по-ниска база на ДДС, акцизи, корпоративен данък, измама към акционерите при разпределението на печалбата.

Възможности на съществуващата нормативна база в такива случаи са различните закони (Кодекс на труда, Кодекс за социално осигуряване, Данъчно-осигурителен и процесуален кодекс, Наказателен кодекс, Закон за счетоводството и др.), които съдържат разпоредби, регламентиращи задълженията на работодателя във връзка с осигурителното законодателство. Няма обаче ефективни санкции, смятат от БСК.

В тази връзка БСК предлага следните промени в нормативната база:

1. Амнистия за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, свързано с укриване на реалните доходи;

2. Въвеждане на санкция (глоба) за работника за получаване на възнаграждение, по-високо от договореното в трудовия договор;

3. Освобождаване на работника от глоба, ако сигнализира НАП, НОИ и Икономическа полиция за това, че работодателят му плаща допълнителни средства, без да са осчетоводени. Закрила на такъв работник – уволнение само след разрешение на Главна инспекция по труда; запазване в тайна самоличността му; допускане на анонимни сигнали и проверки по тях и др. подходящи мерки;

4. Въвеждане на задължение работодателят да внесе пълния размер на осигурителните вноски, включително и личните осигурителни вноски, за целия период на трудовия договор на работник, сигнализирал за неосчетоводени плащания, частта от вноските, полагаща се за фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване, ще бъде насочена към съответните индивидуални партиди на този работник в универсалните и професионалните фондове; за всички останали работници осигурителните вноски се внасят в бюджета на ДОО, без да се насочват към индивидуалните партиди на тези работници във фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване;

5. Приватизация на контролните функции: поради ограничения капацитет на контролните органи, се предлага НАП да лицензира частни експерт-счетоводители, на които да възлага извършването на ревизии в предприятията и да получават процент от сумите по констатираните финансови нарушения. Актовете по констатираните при проверката нарушения се издават от НАП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *