БСП: Всичко, което казва Бойко Борисов, са лъжи и манипулации

Изминалите осем месеца показаха провала на крайно дясната политика, политика на тоталната конфронтация между партиите и институциите, такава е позицията на Националния съвет на БСП.

Политиката на ГЕРБ е крайно дясна и неолиберална,

не отговаря на икономическата среда в България и е вредна за страната.

Според левицата подобна политика може да доведе до фалит на НОИ, срив в здравната и пенсионната системи, увеличаване на бюджетния дефицит и да застраши дори валутния борд.

От БСП твърдят, че публичните финанси са в критично състояние – приходите са намалели с 1 милиард 100 милиона лева за първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата, а дефицитът за януари и февруари 2010 г. е 1 млрд. и 300 млн. лв.

Според БСП фискалният резерв е стопен от 8 млрд. и 200 млн. лв. на 6 млрд. и 300 млн.

Сериозно засегната е реалната икономика – държавата се превръща в най-големият длъжник на бизнеса, фирмите започват да фалират, се отбелязва в позицията.

БСП е против повишаването на здравните вноски с 2%, против плащане на осигуровки от държавните служители, служителите на МВР и МО, против реалното намаление с 10% на заплатите на държавните служители, против облагане с данък доходите на работещите пенсионери.

Социалистите са и против увеличаването на ДДС от 20 на 22%.

Икономическата криза у нас бързо се разраства и се превръща в тежка социално-икономическа криза, паралелно се разраства и агресията на ГЕРБ срещу БСП и президента Георги Първанов, заяви председателят на БСП Сергей Станишев.

Според бившия министър-председател,

сбъдва се предупреждението на БСП от преди изборите: Гласуваш за Борисов, получаваш Костов.

Некомпетентност и непоследователност са характеристики на политиката на управляващите, каза Станишев.

Експерти на БСП били изготвили широк кръг от мерки за справяне със ситуацията и от опозиционната партия били готови, ако бъдат поканени, да участват в „дискусии по антикризисни мерки за извеждане на страната от тежката ситуация“.

Но като условие за подкрепата си левицата поставя следването на политика на здрави публични финанси, мерки за реалната икономика, социална защита и ангажираност.

Бившият премиер заяви, че

всичко, което казва Бойко Борисов, са „лъжи и манипулации“.

Според социалистите всички трябва да бъдат сплашени, да бъдат подчинени на един център и една воля и затова в парламента предстои да бъде гледан един „пасквил“.

Така Станишев нарече доклада на Временната парламентарна комисия за нарушенията, извършени през последната година от мандата на тройната коалиция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *