БСП: ГЕРБ потъпка конституцията с ботуши

В рамките на изминалата парламентарна сесия управляващите нарушиха три пъти Конституцията, обяви на пресконференция в Пловдив днес народният представител от КБ Захари Георгиев.
Първо под въздействието на Иван Костов и компания приеха текст, който забрани народните представители с принадлежност към ДС да бъдат министри, заместник-министри и председатели на комисии. По-късно Конституционният съд отмени решението, посочи депутатът.
Вторият пример за грубо погазване на Конституцията е чл. 17 от Закона за държавния бюджет, който предвижда МС да променя финансовата рамка на държавата както си иска, независимо какво е приел парламентът. Тази седмица колегите Любен Корнезов и Пламен Орешарски ще сезират Конституционния съд, информира Георгиев.
Третият случай, по думите му, е изключително фрапантен и е от последната седмица. Управляващите решили да приемат Закона за държавния архивен фонд на първо и второ четене без да спазят парламентарната практика за минимален срок между двете четения.
Потъпкаха конституцията с ботуши, категоричен беше Захари Георгиев. В подобно действие не прозира конкретен интерес, но е израз на високомерие, дебелоочие и безпардонност, допълни колегата му в парламентарната група Петър Мутафчиев.

Депутатите критикуваха управляващите за непоследователното им поведение и ги посъветваха да мислят преди да говорят. Те определиха като „слаба” работата на парламента през изминалата сесия. Болшинството от внесените закони не касаеха конкретна политика, може бе защото управлението няма ясен план за действие, каза Мутафчиев. По думите му приетите текстове били в голямата си част промени от вида „Министерството на транспорта се заменя с министерство на транспорта, съобщенията иинформационните технологии”.

Единствените два нови закона отразяват новите позиции на управляващите и уреждат основно лобистки интереси, категоричен бе лидерът на социалистите в областта. Законът за лова допуска още един Ловно-рибарски съюз, а Законът за нотариусите позволява на народните представители с такава дейност да запазят канторите, посочи Петър Мутафчиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *