БСП: Губим eвропейски пари по ИСПА

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев прогнозира, че няма да бъдат усвоени парите по ИСПА, предназначени за АМ „Люлин“ и жп линията „Пловдив – Свиленград“.

Мутафчиев посочи, че по отношение на жп линията вече четири месеца нищо не се прави, а първата част от проекта от Пловдив до Димитровград трябва да бъде завършен до края на тази година, предаде БГНЕС. Ако това не стане държавата може да изгуби между 60 млн. и 153 млн. евро., смята Мутафчиев. Каква ще е точната сума зависи от решението на Европейската комисия какво точно от приключената работа ще приеме за изпълнено, каза той. Нашата позиция е, че трябва да се направи всичко възможно, за да не се загубят тези пари, но така както се работи сега, рисковете са много сериозни, допълни Мутафчиев.

По думите му АМ „Люлин“ също няма да бъде завършена в срок. Той напомни, че управляващите са заявили, че работата по магистралата трябва да приключи до края на 2010 г. Съмнявам се, че това ще стане, защото там има да се правят и тунели, посочи бившият министър. Той не се ангажира със суми, които държавата може да изгуби по този проект.

Моите притеснения са, че до края на 2010 г. няма да имаме утвърдена апликационна форма и по Оперативна програма „Транспорт“. Минимум шест месеца ще са необходими на Европейската комисия да издаде такова решение, поясни Мутафчиев. Той добави, че липсват средства за капиталови разходи в бюджетите на много от агенциите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *