БСП: Дянковите идеи – национално предателство

Отношението на финансовия министър към бъдещето на „Булгартабак“ е национално предателство, заяви пред журналисти в парламента Корнелия Нинова от Коалиция за България, предаде БТА.
„Изречението на Симеон Дянков: „Много слабо ме интересува какво става в „Булгартабак“ – е национално предателство“, подчерта Нинова, цитирана от БГНЕС.
Поводът за коментара на Нинова е обсъжданият днес от правителството проектобюджет за 2010 г. Според левицата бюджетът за следващата година се приема непрозрачно. От КБ призоваха финансовия министър да се запознае със структурата на българската икономика и да предложи ясни мерки за излизане от кризата.
От КБ за пореден път се обявиха срещу вдигането на акциза върху цигарите и алкохола. Нинова посочи, че „Булгартабак“ внася в бюджета около 1.300 млрд. лв. на година от акциз, от ДДС и няма нито политически, нито икономически причини за предложенията на вицепремиера.
Най-важните мерки, които се предприемат от правителството, ще постигнат фалиране на „Булгартабак“ и това означава, падане на цената му до жълти стотинки, заяви още Корнелия Нинова.
Финансовият министър излъчва несигурност, некомпетентност и прави опасни експерименти в сферата на икономиката, допълни Нинова.
„Не приемам начина, по който Симеон Дянков залага параметрите за бюджет 2010 , той излъчва вредни противоречиви и непоследователни за икономиката послания, каза тя.
„Увеличаването на акциза на цигарите е договорен с ЕС в размер на 64 евро за следващата година, а не на 76, каквато цифра се внася днес в МС, каза Нинова, която е бивш изпълнителен директор на „Булгартабак холдинг“.
Съветът на министрите на ЕС е обсъждал дори увеличението на 64 евро да се отложи за 2012 г. тъй като се е отчитала прокризисна мярка, която увеличавала инфлацията и сивия сектор, твърди Нинова. С увеличението на акциза на цигарите се е вдигала и контрабандата с 10% годишно. В момента сивият сектор в цигарения бранш, по думите на Нинова, е около 30%, а това са около 700-800 млн. лв. и правилната мярка е, той да се намали, коментира тя.
От КБ се обявиха и срещу намаляването на осигурителната тежест с два процентни пункта, повишаването на възрастта за пенсиониране при жените, както и срещу обявените 15 процента съкращения в държавната администрация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *