БСП обвини депутат от ГЕРБ в политически чистки

От БСП обвиниха днес депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров в лобизъм и политически чистки при назначения в Областна дирекция „Земеделие“ в Пловдив. Социалистите показаха електронна кореспонденция между Лазаров и началника на дирекцията Велина Панчева. От БСП смятат, че тя доказва договорка да бъдат нарушени законът за обществените поръчки и Наказателният кодекс, предаде Дарик радио.Корнелия Нинова цитира части от кореспонденцията между Лазаров и Велина Панчева, като според нея от писмото е видно, че се прави политическа чистка по договорка.
„Цитирам: „След направеното съгласуване с вас на последната ни среща, съкращавам зам.-началник на служба“. Тези договорки се правят след срещи с представители на политическа сила. Нарушава се законът за държавния служител и се манипулират конкурси. Друг цитат: „Констатирах сериозна грешка на началника на службата, което е основание за предлагането му за дисциплинарно уволнение. Моля, да имате предвид това и да предложите ваш човек за назначаване. Длъжността началник е конкурсна и за същата ще се проведе конкурс, но това няма да е проблем“, изчете пред журналисти Нинова.

„Последното фрапантно нещо, за което двамата се договарят е текст от наказателния кодекс за принуда. На хората да бъде предложено да си пуснат молби по взаимно съгласие, като им бъде казано, че са констатирани нарушения, за които могат да бъдат подложени на дисциплинарно уволнение. Тъй като едно такова уволнение може да бъде с негативни последици за тях, има голям шанс да се съгласят сами да пуснат молбите си“, каза още тя.

От БСП настояват примерът Бойко Борисов да назначи проверка по случая и ако се окаже истина, Панчева да бъде отстранена, а Лазаров да понесе политическа отговорност.
„Ако Бойко Борисов замълчи по този случай, както му се е случвало други пъти, това означава, че той е съпричастен, дори и автор на такъв вид политика, която се води в държавата”, коментира Нинова.
Социалистите ще сезират етичната комисия в парламента и прокуратуратапо случая.
„За пръв път чувам за такова нещо, а и никакви кореспонденции не си разменям с господин Димитър Лазаров“, заяви пред „Фокус” обаче самата Панчева. Тя е категорична, че в Областната служба няма обществени поръчки и няма как да се извършат престъпления по Наказателния кодекс.

По-късно самият Димитър Лазаров коментира, че е виждал писмото на Панчева, предаде „Фокус“. Пред журналисти в кулоарите на парламента той каза, че и-мейлът й е отправен до областната организация на ГЕРБ в Пловдив, а не лично към него.

„Тук има едно уведомление къде какви длъжности се съкращават. Аз не виждам нищо нередно, никого не искам да назнача. Нито имам предложение за назначаване, нито има назначени хора. Това е едно становище, едно питане на госпожата. Фактът, че не сме пуснали предложение за назначение, е достатъчно красноречив, че не сме съгласни, ако някой тълкува така нещата“, каза още той.

Народният представител коментира, че доколкото знае няма уволнени или съкратени.
„Не съм говорил с нея, за да знам какво има предвид г-жа Панчева. Аз съм категорично против оказването на натиск“, заяви Лазаров.
Запитан дали познава Панчева, той отговори: „Да. Дамата я познавам. Виждал съм я един път или два пъти. Тя е назначена на тази служба, не е предложение на ГЕРБ Пловдив област”.

Депутатът добави, че ако някой смята кореспонденцията с нея за престъпление, да сезира прокуратурата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *