БСП обвини Плевнелиев в огромно обогатяване

Гечев разказа, че земята, върху която е построен бизнес-паркът, е сменила няколко пъти собствениците си.
Към него се присъедини депутатът от БСП Димчо Михалевски,  който разказа, че с решение на Столичния общински съвет от 2007 г. са били предоставени 20 дка площи – общинска собственост, срещу 24 дка на „Бизнес-парк, София“ като стойността на размяната е 72 евро на кв.м.  Замяната била извършена през ноември 2008 г. и само четири месеца по-късно – през март 2009 г., „Бизнес-парк, София“ продал близо 18,5 дка от същата тази земя, но вече на стойност 238 евро на кв.м., от което спечелил, според Михалевски, 3 млн. евро за сметка на Столичната община.
Явор Гечев твърди, че на Росен Плевнелиев се дава общинска земя за инвестиционни намерения и след това същата бива продадена. Това става в същия период, когато Бойко Борисов е кмет на София, а Цветан Цветанов – заместник-кмет по сигурността, отбеляза той.  Това ли беше цената за министерския пост на Плевнелиев, попита Гечев.
Според присъединилия се бивш вътрешен министър и депутат от БСП Румен Петков трябва да се направи справка какво е било движението на цените на земята в този период , включително на мястото на бизнес-парка. Тогава щяло да стане ясно, че всъщност е извършено огромно обогатяване, в т.ч. чрез заменки на Росен Плевнелиев и на кръга около него.
Петков призова вътрешния министър Цветан Цветанов да изясни дали исканите на Плевнелиев рушвети  са свързани с този скандален, по думите му, начин на придобиване на 3 млн. евро за сметка на СО, и в кой точно момент от развитието на събитията около заменките, продажбата и препродажбата на земята са водени тези разговори.
Стремежът да бъде потулен този въпрос издава усещане за нечистоплътност, за технологии и механизми на управление, които далеч нямат публичен характер, коментира Румен Петков.
Според него е необходимо да се изясни и дали има конфликт на интереси в последващите действия на Плевнелиев, както и дали софиянци са ощетени от сделката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *