БСП: Правителството бори кризата с парите на децата с увреждания и на вдовиците

София /КРОСС/ Депутатите от Коалиция за България настояват при увеличаването на минималната работна заплата да се вземат предвид и хората с увреждания и социалните асистенти. От левицата смятат още, че максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен до толкова, че да бъде десет пъти повече от минималния. Това обявиха на брифинг в парламента народните представители Емилия Масларова и Мая Манолова.

От Коалиция за България изразиха тревогата си, че в дискусиите за увеличаване само на минималната работна заплата не се отчитат някои социални плащания като тези за хората с увреждания. Емилия Масларова изтъкна, че децата с увреждания в България са около 20 000. Те получават месечно 70% от минималната работна заплата. Депутатът от левицата обясни, че те ще получават същите пари, при положение, че цените на лекарствата и цените на битови услуги като парно и ток се увеличават. Масларова отбеляза, че не се предвижда увеличение на заплатите и на личните и социални асистенти, които получават минимална работна заплата. „Ние не сме срещу увеличаването на минималната работна заплата. Но категорично не приемаме поне за групата на хората с увреждания, за личните и социални асистенти това да остане на равнището досега – 240 лв.“, заяви Масларова.
От левицата коментираха и промените в Кодекса за социално осигуряване и в Кодекса на труда и решението хората да получават с 30% по- малко средства при боледуване за първите три дни. Масларова изтъкна, че това е мярка за икономии на средства, но няма никакви законодателни промени, свързани с контрола на издаване на болничните листове и тяхната легитимност. „Отново осигурителната система поема голяма част от тежестта в кризата“, коментира депутатът.
Коалиция за България настоява не само да се намалява разходната част в осигурителната система с около 148 млн. лв., но и да се погледне към приходната страна. От левицата предлагат да се увеличи максималният осигурителен доход. „Това би могло да даде сериозна сума към приходната част на осигурителната система“, коментира Масларова. По думите й максималният осигурителен доход може да бъде десет пъти повече от минималния. „Сега минималният осигурителен доход е 420 лв., което означава, че максималният трябва да бъде увеличен на над 4000 лв.“, обясни депутатът.
„Максималното обезщетение за безработица ще се увеличи на 60% от работната заплата, но къде остава минималното обезщетение? То отново ще остане на символичните 90 лв. при положение, че ако то е 60% от минималната работна заплата ще бъде над 120 лв.“, обясни Емилия Масларова. Тя беше категорична, че не може да се правят промени, с които се облагодетелстват високодоходните групи, а нискодоходните групи, хората с увреждания се оставят в безизходица.
Масларова изтъкна, че от 2001г. досега с намаляване на осигурителните вноски бюджетът на НОИ е „ощетен“ с 11 млрд. лв. „Това е сумата необходима за плащане на пенсиите у нас за 2 години, обясни депутатът от левицата.
„Потвърди се нашето опасение, че философията на антикризисните мерки ще бъде прехвърляне на цялата тежест на кризата върху хората на труда, върху хората с най-ниски доходи и върху пенсионерите“, коментира Мая Манолова. По думите й правителството мисли да спести по 2160 лв. от всеки пенсионер, който има починал съпруг. Манолова поясни, че Кодексът за социално осигуряване предвижда съкращаване на разходите в социалната сфера със 148 млн. лв. „Интересно е да се проследи от къде правителството на ГЕРБ мисли да спести тези пари“, отбеляза депутатът. Тя изтъкна, че не се случва обещаното увеличение на вдовишките пенсии с 20%, нито увеличението на пенсиите на пенсионерите над 75-годишна възраст с 50 лв., които трябва да стартират от 1 юли тази година. Тези мерки и то в ограничен мащаб ще стартират в началото на 2012г., което означава, че правителството мисли да спести по 2160 лв. от всеки пенсионер, който има починал съпруг. „20% от увеличаването на вдовишката пенсия за една година е в рамките на 720 лв. при средна пенсия от 60 лв. За две години ГЕРБ ще спестят от тези пенсионери 1440 лв., а за целия период 2160 лв.“, обясни Манолова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *