БСП предложи:Данъците със 120 лв. по-малко

Богатите ще са най-доволни, ако се приемат идеите на левицата

Със 120 лева ще падне данъчното тегло на хората със средна заплата догодина, ако парламентът одобри идеите на БСП. На пленум в събота червените предложиха значително намаляване на налозите и за бедните, и за богатите българи. Левицата предлага намаляване на данъка за ниските и средните заплати. С най-високата ставка от 24% се облагат доходите над 800 лева, вместо над 600, както е сега. Ако хазната има възможност, още от средата на 2007 г. осигуровките ще паднат с 3%. Програмата на червените предвижда и поетапно вдигане на здравната вноска от 6% до 8%.

При средна заплата от 400 лв. след плащане на осигуровки и данъци за работника остават 318 лв. Ако всички идеи на БСП се осъществят, при същата заплата догодина за работника ще остават 328 лв., или с 10 лв. повече. Сметките ще излязат, ако съотношението при плащане на осигуровки между работник и работодател се запази на 35:65. При промяна 40:60 ползата от намалението на данъците за работника ще се стопи наполовина – 5 лв. на месец, или 60 лв. годишно. Но ще има по-голямо намаление на разходите на фирмите за наемане на работници.

Хората с по-ниски заплати от 300 лв. например сега взимат чисто по 250 лева след осигуровки и данъци. Ако се приемат идеите на червените, парите им ще нараснат на 254,50 лв. Така за година ще спестят 54 лв. данъци.

Онези, които са с най-високи доходи и плащат най-много данъци, ще имат най-голямо облекчение. Те ще спестят 340 лева, ако получават заплата от 1000 лв.

В червените редици вече се подготвят и правила за наказателна отговорност при неплащане на данъци. Ако укритият налог е в малки размери, в затвора няма да се влиза. Но може да се въведат глоби или пробация – принудителен обществен труд.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *