БСП прогнозира ”взрив” в НОИ

Всеки месец над 3000 души остават без работа, алармираха от Парламентарната група на Коалиция за България, предаде БТА.
Левицата настоя правителството да има конкретен план всеки месец за хората, които остават без работа. По наши данни броят на безработните за януари надхвърля 368 000 души, каза пред журналисти червеният депутат и член на Комисията по труда и социалната политика Драгомир Стойнев. По думите му това означава, че безработицата за януари ще бъде около 10%.
От Коалиция за България прогнозират нарастване на безработицата всеки месец с 0,7%. Всеки месец над 3000 души остават без работа и за безработните няма достатъчно финансови средства за обезщетение и за квалификация и преквалификация, посочи Стойнев. Според него до месец май бюджетът на Националния осигурителен институт „ще гръмне“.
Стойнев заяви още, че в бюрата по труда има натиск върху служителите да не регистрират безработните, за да не се надхвърля желания от правителството праг от 11,4 пункта средногодишна безработица. От левицата обясниха, че това ставало чрез „процедурни хватки“, изискване на нови и нови документи и протакане на срокове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *