БТК достигна 25% дял на мобилния пазар

БТК обяви ръст от 11.3% на абонатите на мобилните си услуги до 2.8 млн. към края на деветмесечието спрямо същия период на предходната година. Така компанията вече има 25% дял от GSM пазара в България като брой клиенти и постепенно стопява изоставането си спрямо „Мобилтел“ и „Теленор“, но приходите за периода се понижават с малко. В същото време постъпленията на телекома за третото тримесечие се покачват леко до 208 млн. лв., или с 0.7% за тримесечието на годината спрямо същото на 2013 г. Нетната печалба за деветмесечието пък достига 16.1 млн. лева, което е ръст с 5.7 млн. лева спрямо периода януари – септември на миналата година.

Все по-мобилен оператор

За третото тримесечие БТК отчита минимален ръст на приходите от 206.2 млн. лева на 208 млн. лева на годишна база. През същия период обаче компанията преминава на нетна загуба от 3.1 млн. лева спрямо нетна печалба от 2.9 млн. лева за същия период на предходната година.
Добрите резултати от началото на годината се дължат на силното представяне на мобилния сегмент в БТК. Постъпленията от мобилни услуги се увеличават от 304.7 млн. лева през деветмесечието на 2013 г. на 326.4 млн. лева за същия период на настоящата година. Средномесечният приход от абонат (ARPU) остава непроменен от 11.4 лева на тримесечна база, но структурата му се изменя. Все повече се увеличава делът на постъпленията от пренос на данни, като този сегмент вече формира 23% от общите платени от абонатите сметки. Освен това има ръст на приходите от месечни абонаментни такси за сметка на тези от трафик извън тях. Въпреки това за деветмесечието ARPU отчита понижение на 11.2 лева спрямо 11.5 лева през същия период на 2013 г. Тенденцията по-голямата част от приходите да са от абонаменти, а по-малка – от трафик, е обща за всички оператори. Същото важи и за спада на прихода от абонат.

Не толкова добре, логично, се представя фиксираният бизнес на телекома. При него има понижение на приходите от 300.9 млн. лева за деветмесечието на 2013 г. на 274.3 млн. лева за същия период през настоящата година.
БТК намалява с малко капиталовите си разходи (тоест инвестициите) от 97.9 млн. на 85.6 млн. лева, като най-сериозно понижение има в средствата, заделени за мрежата. Те спадат от 65.8 на 50.9 млн. лева през деветмесечието.
В отчета на компанията се посочва, че депозитите й в затворената КТБ са 130.9 млн. лв.

Общото стопяване

Така, след като вече всички отчети на трите големи телекома в България за деветмесечието вече излязоха, тенденцията при разпределението на пазара при тях от началото на годината се запазва. Най-голям мобилен оператор продължава да е „Мобилтел“ с 4.13 млн. абонати, веднага след него е „Теленор“ (бившият вече „Глобул“) разполага с 4.047 млн. клиенти, а последна е БТК с 2.8 млн. Посоката обаче е към паритет – делът на БТК расте не лавинообразно, но стабилно във времето.
Трите телекома усетиха най-силно през 2013 г. ефекта от регулациите на цените на едро при разговорите в национални мрежи и на дребно в роуминг. Затова те отчетоха понижение на приходите и печалбата, което продължи и в първите месеци на настоящата година.

Приходите на „Мобилтел“ и „Теленор“ се понижават. Лидерът при мобилните услуги отчита спад на постъпленията през деветмесечието на 540.6 млн. лева спрямо 586.7 млн. евро за същия период на 2013 г. „Теленор“ също отчита малко по-умерено намаление на приходите – 470 млн. лева спрямо 496.5 млн. лева. Разликата обаче е в печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA). „Мобилтел“ продължава да отчита спад – на 221.8 млн. лева спрямо 247.8 млн. лева предходната година. „Теленор“ обяви ръст на EBITDA през деветмесечието – от 176.1 на 186.2 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *