БТК изнесе печалба за 13 млн. лв.

Компанията натрупала 717 млн. лв. задължения

С 20%, или 13 млн. лв., пада консолидираната печалба на БТК за полугодието. Над 115 лв. е бил финансовият резултат за същия период на миналата година, показва отчетът на дружеството, публикуван на фондовата борса. Резултатите потвърждават тезата, че новите собственици „изнасят“ част от печалбата на телекома и така не плащат данъци у нас. За последните няколко тримесечия финансовите отчети на телекома показват сигурна тенденция към намаляване на печалбата въпреки обясненията на ръководството какви инвестиции се извършват и въпреки неколкократното увеличение на цените на услугите.

Приходите от продажби също се понижават до 503 млн. лв., или с 2,6% в сравнение с полугодието на 2005 г. Финансовите приходи намаляват с 53% на годишна база до 4,368 млн. лв. В същото време разходите на компанията се запазват на нивото от миналата година. Сега те са 373,154 млн. лв., а преди година са били 373,822 млн. лв. С най-голям дял остават разходите за външни услуги, които са 166,294 млн. лв. Това е така, защото БТК се раздели със страничните дейности и ги повери пак на свои, но външни фирми. Компанията притежава 5 дъщерни дружества, които влизат в консолидирания отчет. Това са РТК, БТК-НЕТ, „Булфон“, „БТК-Мобайл“ и „БТК Секюрити“.

В края на юни задълженията на телекома са в размер на 717,412 млн. лв. Вчера акциите на компанията поевтиняха с 0,1% до средна цена от 9,72 лв. За последните 12 месеца БТК е загубила 10,24% от пазарната си капитализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *