БТК купува 30% от футболния „Левски“ за 13 млн. лв.

„Българска телекомуникационна компания“, която съвсем скоро ще мине под контрола на Спас Русев и руската ВТБ, стана най-големият акционер в „Професионален футболен клуб Левски 1914“ АД. Компанията купи акции за 13 милиона лева при увеличение на капитала на дружеството и ще притежава почти 30% от собствеността в синия футболен клуб.

Акционерите на „Левски“ приеха увеличението на капитала от 30 669 974 акции на 43 669 974 акции с право на глас. Всяка от новите акции е с номинал 1 лев и ще бъдат придобити на тази стойност от БТК. Досегашните акционери се съгласиха да отпадне изискването в устава на клуба при увеличение на капитала всеки от досегашните акционери да получава правото да увеличи пропорционално дела си в купуването на акции от новата емисия. Това беше направено специално за БТК и неговото влизане като собственик. Компанията ще трябва да внесе 1/4 от сумата до три месеца, а останалата част до една година. Сделката реално оценява „Левски“ на близо 44 млн. лв.

Сбогом на Батков

Досега БТК беше спонсор на „Левски“ чрез марката си VIVACOM, след като дълги години сините бяха обвързани с „М-Тел“ покрай Майкъл Чорни, а след това и Тодор Батков. Самият Батков, който през лятото се оттегли като собственик на клуба, отпадна и от надзорния съвет. „Каквото можах и каквото имах, дадох за „Левски“. Направих компромиси, но никога не предадох клуба. Оставям отбора в сигурни ръце“, каза Батков по време на общото събрание.

На негово място от името на БТК влезе Бранимир Ботев, който през годините е бил съдружник на Батков в кантората му. Известно е, че двамата са близки. Ботев има интереси и във винарския бизнес. Той епредседател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България и бившзаместник-министър на туризма.

Отпадането на правото на старите акционери да запишат акции от увеличението означава, че техният процентен дял в капитала ще се намали, но те запазват същия брой акции, които притежават. Така останалите големи акционери – близкият до Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов, Иво Тонев и бизнесменът от Пловдив Николай Иванов, намаляват процентното си присъствие в структурата на собствеността в „Левски“. Това важи и за акциите на тръста на феновете „Синя България“, които наскоро получиха 10 процента от собствеността. Те твърдят, че имат уверението за възстановяването на процента акции след увеличението на уставния капитал. Как ще стане това обаче не стана ясно. Акции държат и дребни вложители, и основно фенове, които чрез дарения получиха акции от бившия собственик Тодор Батков.

Преди да се раздели с клуба, Батков държеше 99%, които разредели между Ангелов, Тонев и Иванов, а 10% бяха за тръста. Една част са отишли и в дарителите – около 450 хил. акции. Точното разпределение на дялове в капитала ще стане ясно след увеличението и излизането на книгата на акционерите. Грубо делът на старите акционери ще се свие с около 30%, или „Синя България“ ще е вече със 7% от капитала, а Ангелов, Тонев и Иванов с около 21%.

Нови лица в ръководството

Бившите футболисти на „Левски“ Гошо Гинчев и Николай Илиев влязоха в управителния съвет на клуба. Съставът му беше увеличен от четири на девет членове. Другите нови лица са Николай Иванов и Илия Христов, който е един от основателите на сдружението „Сини сърца“. В УС влиза и фирмата „Междинна станция“, чиито собственици Иван Христов и Андрей Арнаудов поемат управлението на маркетинга на сините. Местата си в управителния съвет запазват председателят Иво Тонев, изпълнителният директор Константин Баждеков, Националният клуб на привържениците и тръст „Синя България“.

Изпълнителният директор по финансовите въпроси Баждеков обяви, че „Левски“ е регистртирал 5.638 млн. лева загуба за 2014 г. Разходите на сините за миналата година доближават 14 милиона лева. Платените глоби към БФС са в размер на 143 хиляди лева. Глобата от 200 хил. евро от УЕФА за нарушаване на финансовия феърплей ще бъде удържана при следващото участие на отбора в евротурнирите.

В „Левски“ отчитат спад на приходите от спонсори и от продажба на билети. Заради тържествата по случай 100-годишнината на клуба има ръст в приходите от продажбата на фен артикули. Въпреки липсата на спортни резултати и спечелени купи тази година „Левски“ подписа няколко спонсорски договора, сред които и тези с VIVACOM и Strabag. Досега официална информация за спонсорския договор на БТК с отбора няма. Такава, без да е потвърдена, се появи единствено в сайта на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, който обяви преди време, че БТК чрез марката си „Виваком“ ще стане спонсор на „Левски“ с обща сума 6 милиона лева след натиск на Делян Пеевски и Александър Сталийски, който е близък до премиера Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *