БТК се оттегля от борсата

След тригодишна история на борсата скоро Българската телекомуникационна компания (БТК) вече ще е непублична компания. Новият собственик на телекома – дъщерното дружество „НЕФ телеком България“, от групата на инвестиционната AIG Global investment group, обяви, че възнамерява да отпише компанията от публичния регистър и да свали акциите й от търговия на Българската фондова борса (БФБ). Съобщението за това намерение беше изпратено до борсата в петък.

Новият собственик отправи задължителното търгово предложение към миноритарните акционери в БТК за остатъчния дял от 28.8 млн. акции, или малко под 10% от капитала на телекома, предлагайки цена 10.73 лв. за акция, пише вестник „Дневник“.

Това е малко над цената 10.70 лв., която „НЕФ телеком България“ в лицето на инвестиционното подразделение AIG Global investment group плати на „Вива венчърс“ и група миноритарни акционери за придобиването на 90% от капитала на БТК по-рано това лято.

Цената на търговото предложение не изненада анализаторите, които казаха, че е очаквана. Цената на търговото предложение е по-ниска от достигнатите нива на вторична търговия с акциите на телекома, което вече е обичайно за нашия пазар, като си припомним събитията около придобиването на застрахователя ДЗИ от белгийската компания KBC, поясни Цветослав Цачев, ръководител отдел „Анализи“ в „Елана трейдинг“.

Комисията за финансов надзор обаче все още не се е произнесла по предложението на новите собственици. Това може да стане и до края на годината, смятат някои наблюдатели.

Според Развигор Христов, инвестиционен консултант в „КД Секюритис“, последната година търговията на БТК е била преди всичко от прехвърляне на пакети между институционални инвеститори, така че липсата на телекома едва ли ще се отрази съществено на пазара.

Пазарната капитализация на БТК по цени от петък възлиза на 3.12 млрд. лв., което представлява 12.6% от общата капитализация на БФБ. След евентуалното отписване на компанията от БФБ, каквито са обявените към момента намерения на купувача, общата капитализация на борсата ще спадне с около 3 млрд. лв., но това едва ли ще повлияе на търговията, смята Иво Толев, инвестиционен консултант в „Синергон асет мениджмънт“.

Ако към момента това са около 12.5% от общата капитализация, към момента на отписване вероятно ще бъдат с по-ниско тегло поради листването на нови компании и евентуално нарастване на цените на съществуващите дружества, допълни той.

Според Цачев обаче делистването ще се отрази негативно на статистическите данни за пазарната капитализация, тъй като една част от средствата ще се върнат към борсата, но много по-малко.

Според него няма как да се компенсира това, освен ако не листваме още някоя банка от мащабите на Първа инвестиционна банка например, чиято капитализация в момента е 1.4 млрд. лв.Желание за листване на борсата са обявили поне десет компании, сред които и Инвестбанк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *