БТК – ужилване по царски

Преди 2 г. подписаха най-скандалната приватизация у нас

Кръгът “Симеон” източи милиарди от телекома, а сега ще разпродаде имотите му

Международният скандал, в който е замесен бившият премиер Симеон, случайно съвпадна с една печална годишнина – подписването на сделката за БТК. Тя безспорно може да претендира за „далаверата на века“ у нас. На 20 юни 2004 г. телекомът бе харизан на безценица на близката до царя фирма „Вива Венчърс“. За две години шепа приближени и роднини на Симеон източиха милиарди от компанията. За сметка на всички българи. „Стандарт“ предупреди за аферата още преди парафирането на сделката. Тогава вече бе ясно, че съдбата на телекома е решена от бившата власт и той ще отиде в ръцете на „Вива Венчърс“. „Стандарт“ разкри, че зад регистрираната във Виена фирма всъщност стоят хората на Сакскобургготски. Новите собственици „спестиха“ от цената за компанията и за лиценза за третия мобилен оператор. След като две години прибираха неправомерно тлъсти дивиденти, сега те готвят разпродажба на парче на имотите на БТК.

Точно преди 2 г. шефката на „Адвент“ Джоана Джеймс получи от Николай Василев сертификат, че компанията е собственик на 65% от БТК

Фото „Стандарт“Колко точно пари ще вземат хората около Симеон Сакскобургготски от далаверата с БТК? Едва ли някой може точно да изчисли. И най-приблизителните сметки обаче сочат, че милиарди левове ще потънат в банковите сметки на царя и неговите приятели.

Първо, компанията бе продадена за смешна сума. За 65% от телекома „Вива Венчърс“ плати 230 млн. евро. Продавачите се направиха, че не забелязват независимите оценки на наши и чужди експерти, според които стойността на компанията е над милиард лева. Пазарът обаче показа, че експертите са прави. При предлагането на борсата на останалите 35% от БТК държавата взе над 650 млн. лв. А цената на една акция достигна 1320 лв. Така пазарната капитализация на компанията се изчислява на 1,2 млрд. евро за 100% от акциите. Това означава, че „Вива“ трябваше да плати не по-малко от 650 млн. евро. Така само от първия ход царските „инвеститори“ си спестиха 370 млн. евро.

Вторият подарък, който царят направи на купувача, бяха двата дивидента. Новите собственици взеха 46,5 млн. евро от печалбата за 2002 г., въпреки че тогава компанията си беше изцяло държавна. От дивидента за 2004 г. „Вива“ си прибра още 50 млн. евро, макар че влезе във владение едва през юли.

Поредната „отстъпка“ „Вива“ получи за третия GSM лиценз. Той бе даден без търг и конкурс и платен с пари от телекома. За него царските приятели платиха само 54 млн. лева, което е едва 25% от реалната цена. За сравнение „Космо България Мобайл“ спечели лиценза за втори GSM оператор на търг за 135 млн. долара. Сметките показват, че и оттук новите собственици са спестили над 150 млн. лв.

Но благините за „Вива“ не свършват дотук. Собственикът на една от най-печелившите ни компании ще пести и от данъци. Такива изобщо няма да се плащат у нас, защото БТК ще стане офшорка. И за това има схема, която вече се изпълнява. Първо, регистрираната във Виена „Вива Венчърс“ стана собственост на едноименно дружество с регистрация на остров Кипър. После се оказа, че виенското дружество ще бъде изкупено от фонда на исландеца Тор Бьорголфсон „Новатор“. Той е регистриран на Британските Вирджински острови – пак офшорна зона. Вето над сделката има до 2007 г., когато изтича забранителният срок за препродажба на „Вива“. Тор обаче вече назначи свои хора в Управителния съвет на БТК.

Най-голямото „ужилване“ обаче тепърва предстои. Готви се продажбата на апетитни имоти на телекома – сгради в центровете на големите градове и почивни станции по морето. За 60 млн. лв. е спазарена Телефонната палата на ул. „Гурко“, алармираха синдикатите още преди няколко месеца. След 3 дни на общо събрание на телекома ще бъде гласувано създаването на дъщерна компания „БТК имоти“. Тя ще обедини всички недвижимости, собственост на БТК. После следва продажбата им. Телекомът има над 800 сгради в страната и 60 почивни станции, които ще бъдат разпродадени, смятат синдикалистите. Почивните бази са под ключ от месеци. Говори се, че ще бъдат разпродавани, сигнализираха служители на компанията в редакцията на „Стандарт“. Несъмнено хората на Симеон ще смъкнат доста пари от апетитните бази.

Така кръгът „Сакскобургготски“ за пореден път ще осребри картата „БТК“. И отново ужилването е за сметка на всички българи.

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *