„Булгаргаз“: За да издържим, синьото гориво трябва да поскъпне с 23% от юли

© Снимка:www.payvand.com

Природният газ трябва да поскъпне най-малко с 23% от 1 юли, за да може „Булгаргаз“ да издържи финансово, каза изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов. В разчетите е включена надценка от 2%, но не и недовзетият приход, койтофирмата трябва да получи. Ако се добави итой, синьото гориво трябва да поскъпне с повече от 45%. На този етап обаче“Булгаргаз“ не възнамерява да търси тези средства.
Очаква се счетоводната загуба от началото на годината на дружеството да бъде около 500 млн. лв.“Булгаргаз“ ще внесе в четвъртък в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране искането си за увеличаване на цената на природния газ, което заради постоянно повишаващите се цени на долара, може и да е по-голямо от посочените 23 процента.
Ако природният газ скочи с 23% от юли, топлата вода и парното трябва да поскъпнат между 15% и 37% за различните топлофикации, работещи на газ. Това изчисли зам.-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.

Към досегашните разчети на ДКЕВР, които се движат от половинпроцентно поевтиняване до поскъпване с 22%, трябва да се прибави и предстоящото увеличение на цените на природния газ. Ако при синьото гориво то е около 23%, както обяви днес „Булгаргаз“, това означава допълнителен 15% скок за топлофикациите.
От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отказаха коментар, тъй като официално „Булгаргаз“ не е внесла искането си в регулатора.
Държавата няма възможност да субсидира цената на газа. Това каза енергийният министър Трайчо Трайков в отговор на въпрос дали министерството може да се намеси и да бъде задържана цената на синьото гориво.
Нивото на цените на газа е обективно обусловено. Няма смисъл да ме питате какво бихме направили и какво смятаме по въпроса, защото, разбира се, смятаме, че е добре цените да са ниски и бихме ги направили ниски, ако това зависеше от нас. Държавата няма възможност да субсидира цената на газа, ако това питате. Няма какво друго да питате, защото това е единственият начин цената на една международна стока, която се внася в България, да бъде продавана по-евтино на потребителите.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *