„Булгаргаз“ и „Газпром“ започват преговори за цената на газа

 

 

© Снимка: БГНЕС
Изпълнителният директор на БЕХ Мая Христова и президентът на „Газпром“ Алексей Милер

 
 

 

 

Още тази седмица предстоят разговори между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за намаляване на цените на газа, каза пред БНР изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Мая Христова: „Разбира се ние очакваме намаление на цените на газа, но аз лично не бих се ангажирала с какъв процент би се случило това. Така че ще бъде въпрос на търговски преговори и умения, за да постигнем максималното, към което се стремим всички.“
Няма опасност страната ни за загуби европейските средства за изграждането на междусистемните газови връзки с Румъния и Гърция, посочи още Христова:
„Съвсем скоро ще стане факт и създаването на смесената компания за българо-гръцката връзка, може би до края на ноември тази година. В срок сме, тъй като Европейската комисия първо изпрати официална документация, че ние сме одобрени за предоставянето на такъв грант. От друга страна има възможността за удължаването на получаването на средствата с още три месеца. Това е абсолютно официално заявено в документацията, която получихме, така че няма опасност за загубването на европейските пари. Това важи както за междусистемната връзка с Гърция, така и за междусистемната връзка с Румъния.“ По повод казаното от ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер, че руската компания е готова на първо време да финансира проекта за газопровода „Южен поток“ изпълнителният директор на БЕХ заяви,  че официално не е отправяно подобно предложение.
На 13 ноември Мая Христова и Алексей Милер подписаха в София договор за съвместно акционерно дружество за изграждането на българския участък на газопровода „Южен поток“ в присъствието на премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *