Булгартабак лъска имидж за бъдещата приватизация

Булгартабак холдинг започна акция за излъскване на имиджа преди началото на поредната процедура за приватизация. Досегашните три опита за продажба на държавния тютюнев гигант се оказаха неуспешни. За да подобри рентабилността, компанията ще се стреми да свие разходите си и да увеличи приходите. Това става ясно от протокола на решенията на управителния съвет на Булгартабак холдинг от края на миналия месец. Във всички дъщерни дружества на холдинга ще бъдат свикани извънредни общи събрания, на които ще бъдат гласувани решения за оптимизиране на дейността.

Начертан е график за провеждане на събранията в Благоевград-БТ, София-БТ, Плевен-БТ, Хасково-Табак, Асеновград-Табак, Дулово-Табак, Шумен-Табак, Ямбол-Табак и Булгартабак-Трейдинг.

Рестрикция

В София-БТ е предвидено членовете на директорския борд да намалеят от петима на трима. Ще бъде избран и одитен комитет. По този начин дружеството ще намали част от разходите си, с което ще изглежда малко по-привлекателно за предстоящата приватизация. Това е необходимо, като се има предвид натрупаната загуба на София-БТ за деветмесечието от 3.133 млн. лв. В същото време дружеството отчита нетни приходи от продажби за 64 млн. лв., което е ръст от 39% спрямо същия период на миналата година.

Акционерите в друга от дъщерните компании, Шумен-Табак АД пък ще се събират, за да разрешат ипотекирането на цеха за ферментация на тютюн. С парите от него ще се погасява просрочен дълг към компанията майка Булгартабак холдинг. Нямаме налични финансови средства, за да покрием дълговете си, каза за в. Пари Маргарита Тодорова, директор за връзки с инвеститорите в Шумен-Табак. Тя припомни, че от 2004 г. компанията няма приходи от продажби на цигари. Задълженията на Шумен-Табак към Булгартабак холдинг са за малко над 492 хил. лв. Имотът, който ще бъде ипотекиран, е оценен на 975 хил. лв.

Разходи

Едновременно с опитите за оптимизация Булгартабак холдинг отчита увеличение на някои от разходите си за деветмесечието спрямо същия период на 2008 г., сочи междинният доклад на дружеството за този период. Така например разходите за външни услуги на холдинга са се увеличили с 22.8%, като 54.37% от тях са за реклама. Това според информацията в отчета е в изпълнение на маркетинговата стратегия на дружеството за 2009 г.

С 31.54% са се увеличили и разходите за персонал заради обезщетенията за освободения персонал и пенсиониране. Разходите за амортизация също са се увеличили с 23.72% поради новопридобити активи, като стелажи и съоръжения, сочи отчетът.

Дивидент

На Булгартабак холдинг ще му се наложи да развърже кесията си и към държавата. За целта акционерите в тютюневото дружество ще гласуват повторно разпределяне на 50% от печалбата си за 2008 г., с което в бюджета ще влязат още 21.159 млн. лв. Така в хазната през тази година ще постъпят общо 42.3 млн. лв. под формата на дивиденти от компанията.

Финанси
Пари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *