Булгартабак обречен да е български

За това говорят досега както опитите за продажба през последните 10 години, така и периодичното му обвързване с производството на тютюн. И едното, и другото излязоха отново на дневен ред през последния месец.
Преди Нова година тютюнджиите поискаха холдингът да мине към земеделското ведомство, а идеята беше подкрепена от ресорния министър. Така щял да се гарантира ангажиментът на държавата към тях. Причината бяха започналите протести заради неплатени субсидии. Идеята бе отхвърлена след среща при премиера Бойко Борисов. Преди дни стана ясно, че Брюксел е разрешил държавата да даде 116 млн. лв. на производителите, с което, макар и временно, проблемът бе решен.
Покрай недоволството им от бранша и от холдинга припомниха, че Булгартабак отдавна не е основен играч на този пазар. Освен него суровината изкупуват 15 фирми. Поне от 5 години складовете му не преливали с ненужен тютюн. Изчисленията на Агенцията за приватизация (АП) показват, че към края на миналата година Булгартабак купува около 12% от произведения. Икономическият министър Трайчо Трайков пък каза преди седмици, че пазарът е конкурентен и холдингът се затруднява дори с изкупуването на количествата, които са му нужни. В рецептите си влага 38% от родните сортове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *