„Булгартабак“ откри процедури за

продажба на акциите на холдинга в 5 дружества

Промените и в двата документа следва да се приемат от Народното събрание

Надзорният съвет на „Булгартабак Холдинг“ АД откри процедури за продажба на акциите на холдинга в 5 дружества на заседание в петък. Mинистерството на икономиката и енергетиката официално обяви днес за решението на Надзорния съвет поради изричното изискване в Закона за публично предлагане и свързаните с него подзаконови актове, според които е задължително приоритетно да се информират „Българска фондова борса“ АД и Комисията за финансов надзор. И двете организации са информирани вчера, 5 февруари 2007 г. Ще бъдат приватизирани дяловете в „София-БТ“ АД (78.22%), „Благоевград-БТ“ АД (85.24%), „Пловдив-БТ“ АД (78.18%), „Слънце Стара Загора-БТ“ АД (78.18%) и „Плевен-БТ“ АД (86.60%).

Продажбите ще бъдат извършени на базата на изготвения от външни консултанти aнализ на възможностите за продажба на дружествата за производство на тютюневи изделия. Анализът ще бъде предоставен на министъра на икономиката и енергетиката за подготвяне на необходимите промени по Стратегията за приватизация на Булгартабак-Холдинг“ АД и на Закона за приватизация. Промените и в двата документа следва да се приемат от Народното събрание.

На заседанието беше решено още акциите на холдинга в „Гоце Делчев-БТ“ АД (78.27%) да бъдат продадени чрез публично предлагане на „Българска фондова борса – София“ АД, а акциите в „Кърджали-БТ“ АД (90.56%) – чрез публично оповестен конкурс. Единственият критерий за оценка на подадените оферти в конкурса за продажба на „Кърджали-БТ“ АД ще бъде предложената покупна цена. Беше определена и минималната конкурсна цена за продажбата на 99.73% от капитала на „Ямбол-БТ“ АД – 1 400 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *