Булгартабак ще компенсира спада на продажбите си у нас с 10% ръст в износа

През настоящата година Булгартабак ще се стреми да запази почти непроменен пазарния си дял спрямо миналата година – на ниво от 60% спрямо 65% за 2008 г. Това каза в отговор на въпрос на Investor.bg изпълнителният директор на дружеството Иван Биларев.
По думите му в условията на свободна конкуренция „пазарен дял от над 50% е успех“. Той обясни, че ако все пак в края на годината компанията има рязък спад на пазарния си дял, то може да се наложи концентрация на производството.
Дружеството ще се стреми да компенсира свиването на дела си на вътрешния пазар с износ на продукция. Докато за първите два месеца на 2008 г. износът е бил 767 тона, то за първите два месеца на тази година е 1328 тона. Най-голям е експортът за съседните ни страни, а също така и за Близкия Изток. Малки количества ще се изнасят в Западна Европа, а скоро ще бъде сключен договор за малък обем износ в Япония.
Като цяло очакванията за увеличение на износа за тази година са за 10% на годишна база.
На въпрос на Investor.bg относно пускането на нови марки цигари Биларев отговори, че засега не се предвижда такова.
Относно цените на цигарите той заяви, че в момента се води ценова война с други фирми и затова Булгартабак е въвел междинни цени на част от марките си, които евентуално ще се увеличат през годината в зависимост от пазарната конюнктура. Останалите марки са вече с повишени цени, като сред тях са и разновидностите на „Виктори“, чиито цени варират от 3,40 лв. до 3,60 лв.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *