Бум-бум: бум на американския бизнес с оръжие

Производителите на оръжия отбелязват рекордни печалби

Едни се страхуват от тях, а други се чувстват по-сигурни – откакто американският президент заяви, че ще затегне законите за притежаване на оръжие, в САЩ има бум на търговията с всичко, което стреля и гърми.

Зареждаш, прицелваш се и „бум“! Едуард Насър е страстен стрелец. Пенсионираният учител тренира редовно и сега е много ядосан заради плановете на Обама да затегне законите за оръжие:
„В деня, в който Обама беше избран за президент, хората щурмуваха магазините за оръжие и изкупиха всичко, което можеха: тежко оръжие, пистолети и муниции. Засега те все още могат да се купят. Само че, ако правителството изпълни заканите си, получаването на разрешително за оръжие ще стане много трудно“, казва Едуард Насър.
Обама иска да забрани няколко от полуавтоматичните оръжия
Рекордни печалби
Обама иска да забрани няколко от полуавтоматичните оръжия, предназначени за гражданска употреба. Целите му са свързани с борбата срещу престъпността и незаконното притежаване на оръжие. Пристрастеният стрелец Едуайрд Насър обаче се опасява, че Обама може да въведе и по-големи данъци за собствениците на оръжие и муниции. Тези опасения увеличават още повече покупките в бранша. Производителите на оръжия в САЩ отбелязват рекордни печалби. Служители на ФБР съобщиха, че само през септември са проверили един милион молби за оръжейни разрешителни. Броят на тези молби е най-важният индикатор за Уолстрийт, който показва небивал бум в оръжейния бранш. „Проблемът е, че в последно време трудно се намират муниции“, казва Боб Дериг, собственик на магазин за оръжие:
„Когато се обадя по телефона, доставчикът ми казва: „От месеци насам няма деветмилиметрови куршуми и нямам представа кога ще получа“. Така че купувам всичко останало, само и само да имам някакви муниции. Преди ми пращаха по 50 кашона на месеца, а сега едва по 15″, разказва собственикът на магазин за оръжие Боб Дериг.
Президентът на САЩ има далеч по-сериозни проблеми…
Горещдебат
И докато той води истинска битка, за да си набави муниции, на политическо ниво се води истински словесен двубой. Онези, които защитават свободното притежаване на оръжие, размахват правото на самозащита. Противниците им пък предупреждават за злоупотребата с оръжие.
На стрелбището, където тренира пенсионираният учител Едуард Насър, имат много ясно мнение за политиката на Обама:
„Да, оръжията убиват, само че никой не казва, че жертвите от катастрофи са много повече. Аргументите на тези хора са едностранчиви и звучат като пропаганда, която трябва да убеди останалите, че хора като нас са опасни“, казва Насър.
Това, което убягва от погледа на всички, е, че засега Обама явно няма намерение да предприеме конкретни мерки за затягане на закона за оръжията. Политически анализатори се опитват да охладят разгорялата се дискусия, припомняйки за това, че американският президент има далеч по-сериозни проблеми като например силно пострадалите от кризата финансова система и икономика в страната.

К. Кьорнер, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *