Бум на имотните сделки в София в края на 2014

Бум на сделките с имоти в София отчита през последното тримесечие на миналата година отчитат от Агенция по вписванията.
В периода октомври-декември покупко-продажбите в столицата са близо 7 хил.
Ръстът спрямо предходното тримесечие е близо 38%, а в сравнение с първите три месеца на годината увеличението е почти двойно. На годишна база ръстът е 12%.
Купувачите на имоти в столицата отново се завръщат на пазара, след като той достигна дъното си. Вероятно немалък ефект върху броя на сделките оказва и ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ), изплащането на гарантираните депозити от която стартира на 4 декември 2014 г., смятат столични брокери.
През цялата 2014 г. в София са сключени близо 20 900 сделки с имоти, което е със 7 на сто повече спрямо 2013 г., сочи още статистиката на агенцията.
Подобни тенденции се наблюдават и при ипотеките, което е индикация за раздвижване на пазара на жилища. През последните три месеца на годината броят на законовите и договорните ипотеки в София нараства с 35 на сто спрямо предходнототримесечие и почти двойно спрямо първото.Само договорните ипотеки се увеличават с 34% през последните три месеца на годината спрямо третото тримесечие и над два пъти спрямо първите три месеца на годината. Спрямо последното тримесечие на 2013 г. повишението достига 26 на сто, а на годишна база отново се демонстрира стабилност на пазара с минимално изменение в низходяща посока. За цялата 2014 г. спрямо 2013 г. има 12% ръст на договорните и законните ипотеки, а само при договорните увеличението достига 6,5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *