Бундесбанк предупреди, че коронавирусът вреди на германските износители

Германските износители вероятно ще пострадат от епидемията от коронавирус в Китай, която заплашва да навреди на глобалните вериги за доставки, предупреди Бундесбанк.Бундесбанк предупреди, че коронавирусът ще навреди на германските износители.

В своя ежемесечен доклад, представен в понеделник, централната банка на Германия обрисува нерадостна картина за състоянието на немската икономика, твърдейки, че понастоящем няма признаци, че растежът ще се подобри през първото тримесечие на годината, информира bnr.bg.

Рязкото забавяне на вътрешните разходи, значителният спад в инвестициите за оборудване и свиването на глобалната търговията попречиха на най-голямата европейска икономика да нарасне в края на миналата година, показаха данни на официалната статистика Destatis, оповестени през миналата седмица.

Резултат с изображение за „Бундесбанк“

Бундесбанк определи смъртоносният коронавирус, който вече е отне живота на 1770 души и зарази над 70 000 в Китай, като „цикличен низходящ риск“ за икономиката на Германия. Бундесбанк предупреди, че коронавирусът ще навреди на германските износители.

Китай е огромен пазар за немските компании, тъй като се нарежда на трето място по важност след останалата част от Европейския съюз и САЩ с годишни продажби за близо 100 млрд. евро .

Резултат с изображение за „Бундесбанк“

„Временният спад на общото търсене може да затрудни германската експортна активност“, заяви Бундесбанк в последния си доклад и предупреди: „Нещо повече, някои глобални вериги на създаване на стойност биха могли да бъдат увредени от въведените мерки за сигурност. Едно от последствията ще бъде затрудняване на веригите на доставки при избрани отрасли“.

Резултат с изображение за „Бундесбанк“

Оценката на Бундесбанк отразява отправеното през миналата седмица предупреждение на Европейската комисия, която определи вирусната епидемия като „ключов низходящ риск“ за вече занижените прогнози за икономическия растеж. Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн пък отбеляза, че икономиката в еврозоната може да изпита „доста сериозен краткосрочен удар“ от китайския коронавирус.

Резултат с изображение за „Бундесбанк“

В същото време Бундесбанк отбеляза, че вътрешното търсене и строителството в Германия би трябвало да продължат да подкрепят немската икономика. И докато някои последни бизнес проучвания да показват, че спадът в производството започва да отслабва, все още се очаква промишлеността да ограничи икономическия растеж през първото тримесечие.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *