Бундестагът ще гласува закона за удължаване живота на атомните електроцентрали

 
 
 

 

 

Днес германският Бундестаг ще гласува решението за удължаване на срока за експлоатация на атомните електроцентрали на страната. През 2000 г. правителството на Герхард Шрьодер реши да затвори всички ядрени мощности до края на 2021 г. Миналия месец обаче кабинетът на Ангела Меркел взе решение да удължи живота на 17-те германски атомни реактора средно с още 12 години.
Тъй като не разполага с мнозинство в Бундесрата, кабинетът реши да прокара закона само с одобрението на Бундестага. Социалдемократи и зелени заплашиха да атакуват този ход в Конституционния съд: „Законът ще бъде отменен от Конституционния съд, тъй като той ще бъде прокаран без одобрението на Бундесрата. Дори юристите на правителството, както и председателят на Бундестага заявиха, че и Бундесратът трябва да го гласува. Този закон ще издържи максимум до следващите парламентарни избори“, предупреди тази сутрин лидерът на германските социалдемократи Зигмар Габриел в интервю за телевизия А Ер Де.
Според германската конституция законите, засягащи интересите на отделните провинции, трябва да бъдат одобрени не само от Бундестага, но и от Бундесрата, където заседават представителите на 16-те германски провинции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *