Бунтовете срещу съдебната система се разрастват и радикализират.

Нарастващата престъпност, недоволството от работата на полицията, недоверието в съдебната система и липсата на бързи и справедливи наказания за престъпленията принуждават хората да предприемат драстични мерки за оказване на натиск върху правораздавателните органи. В няколко града през последните дни граждани окупираха съдебните палати, където трябваше да се гледат дела от голям обществен интерес. Така бе във Враца, Стрелча, Бяла Слатина, с. Галиче. Във „Фейсбук“ дори се организира „Национален протест срещу безобразията в България“, който е подкрепен от над 135 000 души. Той ще се състои на 28 януари пред парламента, а заявка за участие са дали граждани от над 30 града.

Най-напрегната вчера бе обстановката в Стрелча. „Хората са настръхнали и заплашват с линч бившия кмет на Пазарджик и Стрелча от БСП и настоящ общински съветник Иван Евстатиев, ако той бъде освободен от ареста“, съобщи bTV. Евстатиев е задържан и разследван за сексуално посегателство и привеждане в безпомощно състояние на непълнолетно момиче. Местните жители искат от главния прокурор открит процес, който „да се случва пред очите на хората“, и настояват Евстатиев да не бъде общински съветник в Стрелча. В сряда общинският съвет ще се събере на извънредна сесия, за да отнеме почетното гражданство на обвиняемия.

Случаят с бившия кмет на Пазарджик е поредният казус, в който обстоятелствата не са ясни. От съобщението на прокуратурата се разбира, че става дума за полов акт с 16-годишна девойка, която е била в безпомощно състояние. Предстоят множество експертизи, които да установят детайлите. Според Наказателния кодекс случилото се не би било престъпление, ако няма принуда, заплаха или привеждане в безпомощно състояние. Роднините на момичето обаче твърдят, че тя е била дрогирана и изнасилена.

По подобен начин неяснотите около побоя в центъра на Враца, при който загина 18-годишният Тодор Йорданов, позволиха напрежението да ескалира. Няколко дни десетки хора се събираха пред съда с въпроса „Има ли полиция, прокуратура и съд във Враца???“. Още на първия протест гневът на събралите се изригна след новината, че двамата арестувани за побоя на ученика са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на причинена лека телесна повреда. Заради бурната обществена реакция главният прокурор Сотир Цацаров спешно командирова 7 прокурори от Върховната касационна прокуратура, които да проверят как върви разследването. Те моментално преквалифицираха обвинението в най-тежкото – умишлено убийство по хулигански подбуди. До момента не е ясно на какво точно се дължи смъртта на Тодор, въпреки че прокуратурата обяви, че по тялото му са установени 28 контузии вследствие на побоя.

В петък определянето на по-лека мярка за неотклонение на обвиняемите – домашен арест, отново взриви десетките хора, заобиколили Съдебната палата в града. Те дълго време блокираха изходите, заплашваха и да препречат улицата, за да не могат обвиняемите да бъдат изведени.

Протестите във Враца продължиха и вчера. От 7 часа сутринта на улицата в града се събраха съученици на 18-годишния младеж и негови съотборници от клуба по таекуондо, които са недоволни от решението на съда обвиняемите да останат под „домашен арест“, предаде bTV. Пред входа на Съдебната палата бяха поставени цветя. Недоволните призоваха съда да си свърши добре работата и очакват адекватна присъда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *